A fejlődő országok kompenzációt kérnek a klímaváltozás okozta károkért a fejlett országoktól

2022. november 8. – 18:52

Másolás

Vágólapra másolva

A kiszolgáltatottabb országokat kompenzálják a fejlett országok azokért a károkért, amelyeket a klímaváltozás miatt kell elszenvedniük – mondták az érintett országok vezetői kedden Sarm-es-Sejkben, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén.

A konferencián először tárgyaltak a fejlődő országok azon követeléséről, hogy a leggazdagabb, legszennyezőbb országok fizessenek kártérítést a veszteségért, amit okoztak. Ezt azzal indokolták, hogy afrikai és közel-keleti térség államai kisebb károsanyag-kibocsátásuk ellenére erősen megszenvedik az éghajlatváltozást.

A tanácskozás keddi napján olyan vezetők is felszólaltak, akiknek országa érintett a klímaváltozás okozta természeti katasztrófákban. Köztük Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök, akinek országában a nemrég lezajlott áradások legalább 40 milliárd dolláros kárt okoztak, és emberek millióit kényszerítették lakóhelyük elhagyására.

„Afrika nem fizethet olyan bűnökért, amelyeket nem követett el”

– jelentette ki Faustin-Archange Touadera, a Közép-afrikai Köztársaság elnöke, aki szerint a klímaválságért a gazdag nemzetek a felelősek. A Seychelle-szigetek elnöke is arról beszélt, hogy bár a bolygó pusztításához minimális mértékben járulnak hozzá, a legtöbb kárt mégis ők szenvedik el.

A barbadosi kormányfő, Mia Mottley is hangoztatta, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok fizessenek az általuk okozott károkért és járuljanak hozzá olyan alapokhoz, amelyek országaiknak nyújtanak pénzügyi segítséget. António Guterres ENSZ-főtitkár is a fejlett és a fejlődő országok közti együttműködésre szólított fel: „Dönthetünk a szolidaritás vagy kollektív öngyilkosság között.”

Vasárnap kezdődött az ENSZ 27. Klímakonferenciája (COP27), az egyiptomi Sarm es-Sejkben közel 200 ország képviselői tárgyalnak a klímavédelemről. Greenwashing, emberi jogok, brit huzavona – a konferenciát ért kritikákkal ebben a cikkünkben foglalkoztunk. A konferencián legőszintébb beszédet eddig az ENSZ-főtitkár fogalmazta meg a konferencián: Tapossuk a gázt a klímapokol felé – mondta António Guterres.

A Telexen eddig is foglalkoztunk környezetügyekkel, de a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy bemutassuk az éghajlatváltozás hatásait, és azt, hogyan alkalmazkodhatunk hozzá. Az ilyen tartalmainkat ezentúl a KLÍMAZÓNA tag alatt találja meg a legkönnyebben, legyen szó energetikáról, természetvédelemről, életmódról vagy környezetpolitikáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!