ENSZ-főtitkár: Tapossuk a gázt a klímapokol felé

2022. november 7. – 13:12

frissítve

ENSZ-főtitkár: Tapossuk a gázt a klímapokol felé
Antonio Guterres a COP27-en beszédet mond – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Telexen eddig is foglalkoztunk környezetügyekkel, de a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy bemutassuk az éghajlatváltozás hatásait, és azt, hogyan alkalmazkodhatunk hozzá. Az ilyen tartalmainkat ezentúl a KLÍMAZÓNA tag alatt találja meg a legkönnyebben, legyen szó energetikáról, természetvédelemről, életmódról vagy környezetpolitikáról.

„Egy autópályán tartunk a klímapokol felé” – mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a szervezet klímakonferenciáján, a COP27-en hétfőn.

Az egyiptomi Sarm es-Sejkben tartott konferencián Guterres azt mondta, hogy az emberiség egy választás előtt áll: összefog vagy elpusztul.

A főtitkár arra kérte a világ leggazdagabb és legszegényebb országait egyaránt, hogy gyorsítsák fel az átállást a fosszilis üzemanyagról, és sürgessék meg a támogatást, amivel a szegény országok vissza tudják fogni a káros anyagok kibocsátását, és meg tudnak birkózni a globális felmelegedés elkerülhetetlen hatásaival.

Guterres szerint a világ két legnagyobb gazdaságának, az Egyesült Államoknak és Kínának különösen nagy felelőssége van abban, hogy összefogjon. A főtitkár arra kérte az országokat, hogy 2040-ig hagyjanak fel a kőszén használatával.

„Az üvegházhatású gázok kibocsátásai nőnek. A globális hőmérséklet növekszik. A bolygó nemsokára eljut arra a pontra, ahonnan a klímakáosz már megállíthatatlan” – mondta Guterres, és hozzátette, hogy

a világ egy autópályán halad a klímapokol felé, és a lábunk a gázt tapossa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!