Ukrán miniszterelnök: Nem szükséges Kijev és nem a frontvonal közelében lévő városok kiürítése

2022. november 8. – 16:53

Másolás

Vágólapra másolva

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kijelentette: jelenleg nem látja szükségesnek Kijev vagy más városok kiürítését, amelyek nincsenek a frontvonal közelében. Erről az Ukrajna energiarendszerét ért orosz támadások után tartott kormányülésen beszélt.

Kijev polgármestere korábban azt mondta városa lakosainak, hogy készüljenek fel a legrosszabb forgatókönyvre is, ami azt jelentené, hogy Kijevben megszűnik a víz- és áramszolgáltatás. A városvezetés már bejelentette, hogy felkészül a hárommilliós város teljes evakuálására is. Zelenszkij, ukrán elnök egyik beszédében azt mondta, hogy felkészültek az újabb orosz támadásokra az energia-infrastruktúra ellen. Hozzátette: A támadások következtében már 4,5 millió ember maradt áram nélkül.

Áramszünet közben állnak járművek a kijevi Majdan téren – Fotó: Oleh Petraszjuk /MTI / EPA
Áramszünet közben állnak járművek a kijevi Majdan téren – Fotó: Oleh Petraszjuk /MTI / EPA

Az elmúlt hetekben Oroszország az ukrán energia-infrastruktúra elleni támadásokra összpontosított. Ezzel folyamatos áramkimaradásokat okoznak országszerte. Kijevben vasárnap óránkénti áramszünet volt a város egyes részein és a környező régiókban is. A nemzeti energiahatóságok további tervezett leállásokra, és esetleges korlátozásokra is figyelmeztettek.

(Guardian, Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!