Kijev felkészül a város teljes evakuálására

2022. november 6. – 10:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kijev vezetői megkezdték annak tervezését, hogyan evakuálnák a lakosságot egy totális áramszünet bekövetkezése esetén, írja a New York Times. A felkészülésre azért van szükség, mert Ukrajna energetikai infrastruktúrájának 40 százaléka megsérült vagy megsemmisült a háború folyamán.

Jelenleg a városi dolgozók ezer fűtött menedékhelyet állítanak fel, amelyek bunkerként is funkcionálhatnak, miközben a mérnökök megpróbálják megjavítani a lebombázott erőműveket a szükséges berendezések nélkül. A hálózat teljes összeomlásának megakadályozása érdekében az ukrán nemzeti energiaszolgáltató szombaton közölte, hogy hét régióban továbbra is áramkimaradásokat fog elrendelni.

Kijev 3 milliós város, amelyben ha megszűnik az áramellátás, akkor rövid úton megszűnik a víz- és a csatornaszolgáltatás is, ezért muszáj lenne kiüríteni.

„Ha Oroszország folytatja az ilyen támadásokat – mondta egy interjúban Roman Tkacsuk, a kijevi önkormányzat biztonsági igazgatója az infrastruktúrát sújtó légi csapásokra utalva –, elveszíthetjük a teljes villamosenergia-rendszerünket”. Fővárosi tisztviselőknek azt mondták, hogy valószínűleg legalább 12 órán belül tudni fognak arról, ha a hálózat le fog állni. Ha erre a pontra érünk„elkezdjük tájékoztatni az embereket, és felszólítjuk őket, hogy hagyják el a várost”, mondta Tkacsuk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!