Az EU 18 milliárd euróval támogatná Ukrajna 2023-as finanszírozását

2022. november 6. – 18:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, amiben arról biztosította őt, hogy javasolni fog egy olyan pénzügyi támogatási csomagot, amivel az EB havi 1,5 milliárd eurós, összesen legfeljebb 18 milliárd eurós összeggel támogatná Ukrajna finanszírozását a 2023-as évre.

A bizottsági tájékoztatás szerint a rendkívül kedvezményes, hosszú lejáratú hitelek formájában nyújtandó támogatás a kamatköltségek fedezése mellett Ukrajna reformjait és az uniós tagság felé vezető útját is segítené. Az uniós pénzügyi csomagot más adományozók támogatásával szükséges kiegészíteni. A támogatási csomagról szóló javaslatot az uniós bizottság már a jövő hét folyamán ismertetni fogja von der Leyen.

Von der Leyen megerősítette, hogy az EU továbbra is azonnali humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának, különösen a tél folyamán. Megismételte továbbá az EU azon ígéretét, hogy a közösség mindaddig támogatja Ukrajnát, amíg a hadban álló országnak arra szüksége van.

(ec.europa.eu, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!