Vasárnap kezdődik az ENSZ éves klímaügyi konferenciája

2022. november 6. – 11:43

Másolás

Vágólapra másolva

November 6-án vasárnap kezdődik az ENSZ 27. klímakonferenciája az egyiptomi Sarm es-Sejkben, ahol közel 200 ország képviselői tárgyalnak majd a klímavédelemről. Az előjelek nem jók: a legtöbb ország az előző években nem tartotta be a klímaügyi vállalásait, és az utóbbi hónapokban a nyugati-orosz, valamint az amerikai-kínai viszony is jelentősen megromlott.

A COP27 konferenciára körülbelül 45 ezer politikust, diplomatát, szakértőt, környezetvédőt és újságírót várnak – Greta Thunberg klímaaktivista azonban már korábban jelezte, hogy nem vesz részt az eseményen. 45 ezer ember utaztatása önmagában is rendkívül környezetszennyező, ezért sokan képmutatással vádolják az esemény szervezőit.

Környezetvédők közül sokan nem állnak túl nagy elvárásokkal az eseményhez, a legtöbb ország ugyanis az elmúlt években közel sem tartotta be korábbi vállalásait. Az orosz-ukrán háború és az energiaválság miatt ráadásul sok helyen kifejezetten nőtt a károsanyag-kibocsátás.

A konferencia egyik legérdekesebb pontja az a felvetés, amelynek részeként a fejlődő országok az iparosodott államokkal fizettetnék ki a klímaváltozás miatt kialakult természeti katasztrófák okozta károkat. Arról, hogy ezt a javaslatot sikerül-e elfogadni, részletesen be fogunk számolni a Telexen.

A COP27 kezdete előtt egy nappal, szombaton az amszterdami Schipol-repülőtéren a betonra ülve klímaaktivisták tartották fel több repülőgép indulását a széndioxid-kibocsátás ellen tiltakozva. Arról, hogy az országok hogyan szabotálják a saját maguknak kitűzött klímacélokat, és hogyan pusztul emiatt a föld élővilága, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!