Repülőgépeket blokkoltak klímaaktivisták az amszterdami reptér betonján

2022. november 5. – 20:27

Repülőgépeket blokkoltak klímaaktivisták az amszterdami reptér betonján

Másolás

Vágólapra másolva

Száznál is több fehér szkafanderes környezetvédelmi aktivista jutott be az amszterdami Schiphol repülőtér magángépeknek fenntartott területére, hogy a gépek köré telepedve akadályozzák meg azok indulását, írja a Telegraph.

Az akció a Greenpeace és az Extinction Rebellion környezetvédő csoportok által a repülőtéren és annak környékén szervezett egész napos tüntetés része volt. A tiltakozással a légi közlekedés okozta üvegházhatású gázkibocsátásra és egyéb szennyezésekre hívták fel a figyelmet.

„Kevesebb járatot, több vonatot és a szükségtelen rövid távú járatok, magánrepülőgépek betiltását kívánjuk elérni”

– mondta Dewi Zloch, a hollandiai Greenpeace kampányvezetője. A csoport szerint a Schiphol a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó Hollandiában, évente 12 millió tonna levegőbe juttatásáért felelős. A tiltakozásra reagálva a Schiphol közölte, hogy 2030-ra kibocsátásmentes repülőtérré kíván válni, és támogatja a légi közlekedési ágazat azon törekvését, hogy 2050-re elérje a tényleges zéró kibocsátást.

A repülőtér biztonságával megbízott katonai rendőrség közleménye szerint „számos olyan személyt tartóztattak fel, akik engedély nélkül tartózkodtak a repülőtér területén”.

Fotó: Remko De Waal / AFP Fotó: Remko De Waal / AFP
Fotó: Remko De Waal / AFP
Fotó: Remko De Waal / AFP

A holland kormány júniusban bejelentette, hogy a légszennyezéssel és a klímaváltozással kapcsolatos aggályok miatt a repülőtér éves utasforgalmát 440 ezer főben, a 2019-es szinthez képest mintegy 11 százalékkal alacsonyabb értékben tervezi maximalizálni. Mark Harbers közlekedési miniszter októberben azt közölte a parlamenttel, hogy nem tudják ellenőrizni a magánrepülőgépek növekvő forgalmát, ezért a kormány fontolgatja, hogy a kérdéssel klímapolitikája részeként foglalkozzon.

A kereskedelmi járatoknál az akció nem okozott fennakadást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!