Greta Thunberg szerint az ENSZ klímakonferenciája csak a greenwashing fóruma

2022. október 31. – 11:07

Másolás

Vágólapra másolva

Greta Thunberg svéd klímaaktivista kihagyja az idei Cop27 konferenciát, amit a jövő hónapban rendeznek meg Egyiptomban, mivel a globális csúcstalálkozó szerinte a „greenwashing” (magyarul: zöldre festés) fóruma. Az aktivista szerint az ENSZ klímakonferenciáját a világ vezetői arra használják, hogy felhívják magukra a figyelmet, de valójában nem akarják megváltoztatni a rendszert – írja a Guardian.

Korábban a Telexen is megírtuk, hogy Thunberg nem vesz részt november 6–18. között az ENSZ 2022. évi éghajlatváltozási konferenciáján (Cop27) Sarm-es-Sejkben. „Nincs rám ott szükség – mondta korábban a BBC-nek adott interjúban. – Lesznek mások, akik a leginkább érintett területekről részt vesznek majd. Úgy gondolom, hogy az ő hangjuk ott sokkal fontosabb.”

Legújabb könyvének londoni bemutatóján már élesebben fogalmazott, a konferenciát a „greenwashing”-nak nevezte, aminek jelenlegi formájában szerinte nincs értelme.

A magyarul zöldre festésnek szokták nevezni azt a marketingfogást, amikor egy cég környezetbarátnak tetteti magát vagy egy termékét, hogy magukhoz csalogassák azokat a vásárlókat, akik fontosnak tartják a környezetvédelmet. A környezetbarát termékek iránt egyre nagyobb a kereslet, ezért egyre több cég kínál zöld vagy annak nevezett termékeket. Az ilyen állítások jelentős része azonban túlzás, ferdítés vagy féligazság. Arról, hogy pontosan hogyan működik a greenwashing, a Tudatos Vásárlók magyarázó cikke ír bővebben. A greenwashingra példa a repohárbiznisz is, erről bővebben ebben a komplex cikkünkben írtunk.

Greta Thunberg 2022. október 30-án Londonban, a "The Climate Book" című könyvének bemutatóján Fotó: Justin Tallis / AFP
Greta Thunberg 2022. október 30-án Londonban, a "The Climate Book" című könyvének bemutatóján Fotó: Justin Tallis / AFP

Greta Thunberg Londonban kijelentette, jelenlegi formájában a Cop27 nem működik, hacsak nem mobilizációs lehetőségként használják őket. Hozzátette, több okból sem megy el idén a konferenciára (a 2021-esen még részt vett), többek között azért sem, mert a civil szervezetek képviselői idén csak nagyon korlátozott számban vehetnek részt a rendezvényen.

A fiatal aktivista legújabb, The Climate Book (A klímakönyv) című könyvének bemutatóján beszélt erről Londonban. A könyvben mintegy 100 szakértő szólal meg, többek között Thomas Piketty közgazdász, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO-vezetője és Naomi Klein író. A könyvért járó jogdíjakat Thunberg alapítványa kapja, amely a környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó jótékonysági szervezetek között osztja szét a profitot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!