Greta Thunberg: A világ leghatalmasabb embereit megfélemlítik a tinédzserek

2022. október 18. – 06:29

Greta Thunberg: A világ leghatalmasabb embereit megfélemlítik a tinédzserek
Greta Thunberg egy stockholmi iskolasztrájkon 2022. október 14-én – Fotó: Jonas Ekströmer / TT / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Greta Thunberg nem fog politikai karriert befutni, mert azt túlságosan mérgezőnek tartja, írja a BBC, amely interjút készített a világhírű, 19 éves klímaaktivistával.

A svéd tinédzser 2018-ban vált ismertté, miután nem volt hajlandó iskolába menni, és a svéd parlament előtt tartott demonstrációval akarta erőteljesebb fellépésre sarkallni a kormányt a klímaváltozással szemben. Greta Thunberg példáját követve nemzetközi mozgalom indult a klímaváltozás elleni küzdelemre.

Thunberg szerint a szükséges változások csak akkor jönnek el, ha elég nagy a nyilvános nyomás kívülről, „és ezt mi magunk teremtjük meg”. Soha nem állt ugyanakkor szándékában az, hogy egy globális mozgalom arca legyen.

„Ez túl nagy felelősség” – mondta Thunberg a BBC-nek, aki szerint

az nem túl jó, „ha azt hiszed, hogy a világ összes reménye a kiégett tinédzserek vállán nyugszik”.

Thunberg nem vesz részt november 6–18. között az ENSZ 2022. évi éghajlatváltozási konferenciáján (COP27) Sarm-es-Sejkben. „Nincs rám ott szükség – mondta. – Lesznek mások, akik a leginkább érintett területekről részt vesznek majd. Úgy gondolom, hogy az ő hangjuk ott sokkal fontosabb.”

A klímaaktivista azt mondta: továbbra sem zavarják a közösségi médiában róla megjelenő gyalázkodások. A tinédzser korábban a Twitteren Vlagyimir Putyin és Donald Trump célkeresztjébe is bekerült, amire általában Twitter-profiljának megváltoztatásával reagált. Erről a következőket mondta:

„A világ leghatalmasabb embereit megfélemlítik a tinédzserek. Ez vicces. Többet mond róluk, mint rólam.”

Thunberg legutóbbi projektje egy tucatnyi szakértő esszéiből álló könyv elkészítése és kurátori munkája volt, amivel az éghajlatváltozás miatt aggódóknak szeretne hasznos információkat nyújtani.

A teljes interjút kedden este 7 órakor sugározzák a BBC2-n, valamint a BBC iPlayeren.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!