Vlagyimir Putyin: Herszon lakosait evakuálni kell

2022. november 4. – 13:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Herszon lakosait evakuálni kell a veszélyes katonai akciók övezetéből. Putyin a november 4-i orosz nemzeti ünnep, a nemzeti egység napja alkalmából beszélt ifjúsági és önkéntes szervezetek tagjaihoz. Azt mondta: „A civilek nem szenvedhetnek a katonai akciókhoz kapcsolódó ágyúzások és offenzívák miatt. A Herszonban élőket el kell távolítani a legveszélyesebb akciók zónájából.”

A herszoni orosz adminisztráció október 18-án jelentette be, hogy a lakosokat tömegesen áttelepítik a Dnyeper bal partjára. November 1-jén már azt közölték, hogy több mint 70 ezer lakost kellett evakuálni a régióból.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter csütörtökön azt mondta, úgy véli, hogy az ukrán erők képesek lehetnek visszafoglalni Herszon városát.

Putyin arról is beszélt pénteken, hogy a mozgósítottak többségét most képzik ki. „Az önkéntesek száma nem csökken. Azt hiszem, közülük negyvenkilencezren már a csapatoknál vannak, és harci feladatokat látnak el. Mindenki más még csak gyakorol” – mondta. Korábban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy a részleges mozgósítás keretében több mint 300 ezer embert hívtak be, és 87 ezret küldtek Ukrajnába.

(Interfax)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!