Putyin: Mi mindig is tisztelettel bántunk az ukrán néppel

2022. november 4. – 15:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint „elkerülhetetlen” volt a háború kitörése Oroszország és Ukrajna között. „Oroszország összeütközése ezzel a kialakulóban lévő ukrajnai neonáci rezsimmel elkerülhetetlen volt. Ha februárban nem tettünk volna megfelelő lépéseket, akkor ugyanez történt volna, csak számunkra rosszabb kimenetellel” – mondta Putyin az Orosz Történelmi és az Orosz Hadtörténeti Társaságok újjáalakulásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett találkozón.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország azért indított „különleges katonai műveletet” Ukrajnában, hogy ne ismétlődjenek meg az 1941-es hibák, amikor a náci Németország Szovjetunió elleni közelgő támadásáról szóló hírszerzési jelentések ellenére az ország vezetése nem tette meg a szükséges védelmi intézkedéseket.

Putyin „nehéznek és keserűnek” nevezte a jelenlegi helyzetet. „Lényegében egy nép harcol egymás ellen, ez lényegében egy népen belüli konfrontáció”

– tette hozzá.

Analógiát vont 1917-tel, amikor „az idegen hatalmak rátették a kezüket népünk tragédiájára, nem törődtek sem a fehérekkel, sem a vörösökkel, a saját érdekeiket követték, gyengítették és szétszakították a történelmi Oroszországot” – mondta Putyin.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. november 4-én, Moszkvában – Fotó: Mikhail Metzel / Sputnik via AFP
Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. november 4-én, Moszkvában – Fotó: Mikhail Metzel / Sputnik via AFP

„És ma azzal, hogy szüntelenül fegyvereket szállítanak Ukrajnának, zsoldosokat telepítenek oda, teljesen kíméletlenül bánnak az ország polgáraival, az ő kárukra támogatják geopolitikai céljaikat, amelyeknek semmi közük az ukrán nép érdekeihez. Ukrajna, az ukrán nép az első és fő áldozata az Oroszország elleni gyűlölet szításának.

Oroszországban éppen az ellenkezője a helyzet: mi mindig is tisztelettel és melegséggel bántunk az ukrán néppel. Ez így volt és így van a jelenlegi, tragikus konfrontáció ellenére is”

– mondta az orosz elnök.

(Interfax)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!