Brazil elnökválasztás: Bolsonaro az útlezárások feloldására szólította fel a híveit, akik katonai hatalomátvételt követelnek

2022. november 3. – 05:36

Másolás

Vágólapra másolva

A hétvégi brazil elnökválasztást elbukott Jair Bolsonaro dühös hívei tízezrével tiltakoznak brazil futballmezben, az ország zászlójával a fejükön katonai bázisok előtt az ország több pontján – írja a New York Times. Azt mondták, azért vannak ott, hogy megmentsék a brazil demokráciát a manipulált választásoktól, és erre csak egy mód van: a fegyveres erőknek át kell venniük a kormány irányítását.

A lap megjegyzi: ez riasztó követelés egy olyan országban, amely 1985-ig két évtizedes katonai diktatúrától szenvedett. Emellett pedig egy újabb bizarr fordulat Brazília megosztó választásait követően.

Frissítés: magyar idő szerint csütörtök hajnalban Bolsonaro felszólította a híveit, hogy oldják fel a brazil utak lezárását, a "törvényes tiltakozásokat" azonban támogatta. A politikus egy videót tweetelt, amelyben – utalva a brazíliai államok több mint felében emelt blokádokra – azt mondta: az utak lezárását nem tartja a legitim tüntetések részének. A tüntetésektől zajos napot egy erőszakos epizód is beárnyékolta: a délkeleti Sao Paulo államban található Mirassol közelében egy útzárnál egy autós belerohant a tüntetőkbe, legalább hét embert megsebesítve – írja az MTI.

Szerdán a szélsőjobboldali Bolsonaro 45 órás hallgatás után szólalt meg, nem támadva a választás eredményét, és vonakodva beleegyezett a hatalom átadásába, miután a baloldali korábbi vezetővel, Luiz Inácio Lula da Silvával szemben elszenvedett vereségét követően 45 órán keresztül hallgatott. Igaz, még ezután sem ő, hanem csak az alelnöke ismerte el a vereséget.

A New York Times felidézi: Bolsonaro évek óta – alaptalanul – támadja a brazil választási rendszereket, így aligha meglepő, hogy támogatói nem akarják elfogadni a vereséget. Idéznek egy 51 éves férfit, aki "Csalás a szavazógépekben!" feliratú táblát tartott a brazil hadsereg nemzeti főhadiszállása előtt tartott tüntetésen; ő azt mondta: "Nem értem annyira, de be kell avatkozniuk, és új választásokat kell tartaniuk (…) “Láttunk különböző videókat. Emberek pénzt osztogatnak, szavazatokat vásárolnak”. Beszéltek olyan tüntetővel is, aki a törött lába ellenére ment el tiltakozni, és azt mondta nekik: többek között Bolsonaro szavai adtak neki erőt, hogy elmenjen a demonstrációra.

A széles körű tüntetések és a fegyveres erőkre való felhívások a brazil szélsőjobboldal azon eszkalációját jelentették, hogy nem fogadta el Lula megválasztását. Az ország korábbi elnökét a jobboldalon sokan bűnözőnek tekintik korábbi korrupciós botránya miatt.

A hadsereg nem fontolgatja, hogy beavatkozik a hatalomátadásba, de ha a tüntetések kiterjednek, akkor arra ösztönözheti a távozó elnököt, hogy kérje meg támogatóit a hazatérésre – ezt egy neve elhallgatását kérő magas rangú katonai tisztviselő mondta a lapnak. A védelmi minisztérium hivatalosan annyit közölt, hogy hamarosan átadja a választási tisztviselőknek a szavazás tisztaságáról szóló jelentését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!