Végre megszólalt Bolsonaro: nem ismerte el a vereségét, de nem is támadta meg az eredményt

2022. november 1. – 21:27

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszas hallgatás után kedden megszólalt a választáson vereséget szenvedett brazil elnök. Az elnöki rezidencián tartott rövid beszédében Jair Bolsonaro köszönetet mondott azoknak a szavazóknak, akik rá adták le voksukat, és bár

kimondva nem ismerte el vereségét, de nem is támadta meg az eredményt, mint ahogy attól többen tartottak.

Bolsonaro név szerint meg sem említette a győztes Luiz Inácio Lula da Silvát, azt viszont hangsúlyozta, hogy mindig is az alkotmányosság keretein belül maradt, és azt a továbbiakban is tiszteletben fogja tartani. Az elnök kijelentette, hogy a tüntetések a választás miatti „méltatlankodásból és az igazságtalanság érzéséből” fakadnak, azokra „népi mozgalomként” hivatkozott és felszólította ezek résztvevőit, hogy tartózkodjanak az erőszakos cselekményektől.

Bolsonaro rövid nyilatkozata után kabinetfőnöke jelezte, hogy megkezdődik az átadás-átvétel folyamata.

A brazil elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Jair Bolsonaro brazil elnök vereséget szenvedett Luiz Inácio Lula da Silva ellen. Bolsonaro eltűnt a nyilvánosság elől, másfél nappal a választás vége után sem ismerte el a vereségét, de nem is kérdőjelezte meg a végeredményt. A baloldali Lula a szavazatok 50,9, a szélsőjobboldali Bolsonaro 49,1 százalékát szerezte meg. Soha ilyen szoros eredmény nem volt brazil elnökválasztáson.

A választás után az országban több helyen utakat zártak le. A Bolsonarót pártoló kamionsofőrök és más támogatók Brazília szinte mindegyik államában úttorlaszokat emeltek, autógumikat égettek az eredmény elleni tiltakozásul. A rendőrség kedden elkezdte felszámolni az útakadályokat, volt, ahol könnygázt is bevetettek.

A Lula győzelmét vasárnap este hivatalosan is bejelentő Legfelsőbb Választási Bíróság elnöke, Alexandre de Moraes jelezte, hogy már akkor személyesen hívta fel Lulát és Bolsonarót, hogy tájékoztassa őket a végeredményről. Közleményében azt is leszögezte, hogy nem nagyon lát teret az eredmény megkérdőjelezésére.

A harmadik elnöki ciklusára visszatérő Lulát 2023. január 1-jén iktatják be hivatalába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!