Könnygázt is bevetett a brazil rendőrség a Bolsonaro-párti kamionsofőrök ellen, felszámolják az úttorlaszokat

2022. november 1. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában a harmadik ciklusára visszatérő Luiz Inácio Lula da Silva ellen vereséget szenvedett Jair Bolsonarót pártoló kamionsofőrök és más támogatók Brazília szinte mindegyik államában lezártak utakat, autógumikat égettek az eredmény elleni tiltakozásul, de több helyen már felszámolták ezeket az akadályokat, írja a BBC. Volt, ahol a rendőrség könnygázt is bevetett.

A CNN stábja szerint a São Pauló-i reptérhez vezető autópályánál is közel száz tiltakozó volt. A szövetségi autópálya-rendőrség összesen 342 hasonló úttorlaszról számolt be hétfőn este, a legtöbbet az ország déli részéről jelentették. A Globo brazil lap azt írja, hogy helyi idő szerint kedden reggel kilenckor még 227 utat zártak le valamilyen formában tiltakozók. Sok kamionosnak jól jött a Bolsonaro-időszak alatt az üzemanyag alacsony ára, és már a korábbi években is volt, hogy útlezárásokkal álltak ki mellette.

Fotó: Roosevelt Cassio / Reuters és Ueslei Marcelino / Reuters
Fotó: Roosevelt Cassio / Reuters és Ueslei Marcelino / Reuters

A legfelsőbb bíróság hétfőn már utasította a rendőrséget, hogy azonnal számolják fel mindenhol az úttorlaszokat. Azt mondták, hogy óránként 100 ezer reálra (kb. 8 millió forintra) bírságolhatják azokat, akik még kedden is részt vesznek az akadályoztatásban.

A BBC kedden este azt írta: a brazil rendőrség könnygázt vetett be Bolsonaro elnök támogatóira, akik egy útlezárásban vettek részt. A rendőrség közölte, hogy már több mint 300 útlezárást számoltak fel több államban.

Közben Bolsonaro továbbra sem állt a nyilvánosság elé, másfél nappal a választás vége után sem ismerte még el a vereségét, de nem is kérdőjelezte meg a végeredményt. A baloldali Lula a szavazatok 50,9, a szélsőjobboldali Bolsonaro 49,1 százalékát szerezte meg, soha ilyen szorosan nem alakult brazil elnökválasztás.

Bolsonaro korábban többször utalt arra, hogy nem biztos, hogy el fogja ismerni a vereségét, és számottevő konkrétum nélkül azzal is előhozakodott, hogy szerinte el fogják csalni a választást. Ezért is figyelték sokan aggódva, hogy teljes csendbe burkolózott a választási veresége óta, mindössze egyetlen bibliai idézetet jelentetett meg a szavazási eredmények egyértelművé válása óta.

Lula a CNN szerint még vasárnap este azt mondta támogatóinak, hogy a világon bárhol máshol felhívta volna már addigra egy vesztes elnök, és elismerte volna vereségét. Ezért azt mondta, hogy egyrészt boldog az eredmény miatt, de van benne aggodalom a hatalomátadási időszak miatt.

A Lula győzelmét vasárnap este hivatalosan is bejelentő Legfelsőbb Választási Bíróság elnöke, Alexandre de Moraes azonban jelezte, hogy már akkor személyesen hívta fel Lulát és Bolsonarót, hogy tájékoztassa őket a végeredményről. Közleményében azt is leszögezte, hogy nem nagyon lát teret az eredmény megkérdőjelezésére.

A nagyhatalmak vezetői is sorra gratuláltak a baloldali politikus győzelméhez, köztük az amerikai elnök, Joe Biden, a brit miniszterelnök, Rishi Sunak, az orosz államfő, Vlagyimir Putyin és a kínai kommunista párt vezetője, Hszi Csin-ping, valamint Emmanuel Macron francia elnök is. Alberto Fernández argentin elnökkel pedig már személyesen is találkozott Lula hétfőn megválasztott elnökként São Paulóban.

Alberto Fernández argentin elnök és Lula São Paulóban 2022. október 31-én – Fotó: Esteban Collazo / Argentine Presidency / Handout via Reuters
Alberto Fernández argentin elnök és Lula São Paulóban 2022. október 31-én – Fotó: Esteban Collazo / Argentine Presidency / Handout via Reuters

A választás óta már Bolsonaro számos szövetségese is elismerte ellenfele győzelmét. A felsőház és az alsóház elnöke is nyilvánosan gratulált Lulának, utóbbi Bolsonaro egyik közeli támogatójaként azt mondta: „A többség akaratát, amelyet a választásokon fejeztek ki, soha nem szabad megkérdőjelezni.” Még Sergio Moro Bolsonaro-párti bíró is elismerte a baloldali jelölt győzelmét. Moro volt az, aki ellentmondásos körülmények között börtönbe záratta Lulát a 2018-as választások előtt. „Ilyen a demokrácia” – írta a Twitteren Moro.

A Guardian korábban arról írt, hogy a vereséget szenvedett elnök köreiből azt jelezték a jobboldali brazil Antagonista lapnak, hogy Bolsonaro nem fogja felhívni Lulát vasárnap este, de nem is készül az eredmény megkérdőjelezésére. Azóta voltak olyan utalások is, hogy kedden mondhat majd beszédet, de a brazil sajtó is csak találgat.

Frissítés: Fabio Faria kommunikációs miniszter a Reutersnek azt mondta brazíliai idő szerint dél körül, hogy Bolsonaro nem fogja vitatni a vereségét, és beszédet tart majd valamikor később kedden.

A harmadik elnöki ciklusára visszatérő Lulát majd 2023. január 1-jén iktatják be hivatalába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!