Az alelnöke ismerte el Bolsonaro vereségét a brazil elnökválasztáson

2022. november 2. – 18:49

Az alelnöke ismerte el Bolsonaro vereségét a brazil elnökválasztáson
Hamilton Mourao – Fotó: Wilton Junior / Estadao Conteudo / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Három nappal a brazil elnökválasztás után alelnöke ismerte el Jair Bolsonaro vereségét, miután az államfő még az előző napi beszédében is kerülte ezt. „Nincs már értelme a sopánkodásnak, és nincs miért panaszkodni sem” – mondta Hamilton Mourao az O Globo című lapnak az MTI szerint, és azt is kijelentette, hogy nem történt választási csalás.

A brazil elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Jair Bolsonaro brazil elnök vereséget szenvedett Luiz Inácio Lula da Silva ellen. A baloldali Lula a szavazatok 50,9, a szélsőjobboldali Bolsonaro 49,1 százalékát szerezte meg. Soha ilyen szoros eredmény nem volt brazil elnökválasztáson.

Bolsonaro eltűnt a nyilvánosság elől, és a mai napig nem ismerte el a vereségét. Kedden az elnöki rezidencián tartott beszédében köszönetet mondott azoknak a szavazóknak, akik rá adták le voksukat, és bár kimondva nem ismerte el vereségét, de nem is támadta meg az eredményt, mint ahogy attól többen tartottak.

Bolsonaro a választás előtt ugyanis többször kétségbe vonta a voksolási rendszer hitelességét, és utalt arra, hogy nem ismeri el majd az eredményt, ha veszít. A választás után az országban több helyen utakat zártak le. A Bolsonarót pártoló kamionsofőrök és más támogatók Brazília szinte mindegyik államában úttorlaszokat emeltek, autógumikat égettek az eredmény elleni tiltakozásul. A rendőrség kedden elkezdte felszámolni az útakadályokat, volt, ahol könnygázt is bevetettek. Több ezren követelték még szerdán is a területi katonai parancsnokságok előtt, hogy a hadsereg avatkozzon be a hatalomátadásba.

A harmadik elnöki ciklusára visszatérő Lulát 2023. január 1-jén iktatják be hivatalába. Bolsonaro kabinetfőnöke kedden jelezte, hogy megkezdődik az átadás-átvétel folyamata.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!