Irán napokon belül megtámadhatja Szaúd-Arábiát titkosszolgálati források szerint

2022. november 2. – 20:32

Másolás

Vágólapra másolva

Szaúd-Arábia olyan titkosszolgálati értesüléseket osztott meg az Egyesült Államokkal, amelyek arra utalnak, hogy Irán közelgő támadásra készülhet az olajmonarchia ellen – erről írt az AP és a The Wall Street Journal is. A figyelmeztetésre válaszul Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok és több Öböl menti ország is megemelte katonai erőinek készültségi szintjét. Források szerint Irán készen áll arra, hogy akár napokon belül támadásokat hajtson végre Szaúd-Arábia, és akár az iraki Erbíl térsége ellen is, ahol amerikai csapatok állomásoznak.

Az USA nemzetbiztonsági tanácsa aggodalmának adott hangot, és jelezte, katonai és hírszerzési csatornákon keresztül folyamatos kapcsolatban állnak Szaúd-Arábiával, valamint hangsúlyozták, nem fognak habozni a fellépéssel az érdekeik és partnereik védelme érdekében. Hivatalosan sem Szaúd-Arábia, sem Irán nem reagált a hírekre.

Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon sajtószóvivője a szaúdiak által megosztott hírszerzési jelentésekkel kapcsolatban azt mondta, az amerikai katonai tisztviselők „aggódnak a térség fenyegetettségi helyzete miatt”, és Ned Price külügyminisztériumi szóvivő is aggodalmának adott hangot.

Információk szerint Irán azzal vádolja Szaúd-Arábiát, Izraelt és az Egyesült Államokat, hogy támogatják a perzsa államban zajló nagyszabású tüntetéseket, szaúdi források szerint viszont Teherán egy esetleges támadással el akarja terelni a figyelmet a demonstrációkról.

Szeptemberben az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka nyilvánosan figyelmeztette Szaúd-Arábiát, hogy korlátozza a perzsa nyelvű műholdas hírcsatornák, köztük az Iran International, egy szaúdi támogatású, londoni központú, sok iráni által követett műholdas tévé iráni tüntetésekről szóló tudósításait. „Ez az utolsó figyelmeztetésünk, mert ezeken a médiumokon keresztül beavatkoznak a belügyeinkbe” – mondta Hoszein Szalami vezérőrnagy, majd hozzátette: Szaúd-Arábia „sebezhető”.

Irán és Szaúd-Arábia között legutóbb akkor éleződött ki ennyire a konfliktus, amikor 2019-ben a szaúdiak szerint iráni eredetű drónok és rakéták okoztak súlyos károkat szaúdi olajlétesítményekben.

Iránban a központi hatalom hetek óta nem tudja elnyomni a tiltakozásokat. A tüntetések akkor kezdődtek, amikor a 22 éves Mahsza Amini meghalt, miután az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag nem megfelelően viselte a fejét takaró hidzsábot. A nőt az erkölcsrendészek egy kisbuszba tuszkolták, ahol súlyosan bántalmazták, később a ruháit „nem megfelelően” hordó nők számára előírt erkölcsrendészeti fejtágításon összeesett, és három napra rá egy teheráni kórházban meghalt.

Halálát követően tiltakozáshullám tört ki az országban. A megmozdulások a nők jogaiért való kiállás jegyében kezdődtek, de később az iszlám teokrácia bukását követelő mozgalommá alakultak át. Iráni emberi jogi aktivisták szerint a hatóságok több száz embert öltek meg és több ezret börtönöztek be a tüntetésekkel összefüggésben.

Az elmúlt hetekben az USA újabb szankciókat vetett ki iráni tisztviselők ellen a tüntetőkkel szembeni brutális fellépés miatt, és mert Irán nyugati értesülések szerint drónokat szállított Oroszországnak, amit aztán ukrán célpontok ellen vetettek be.

A hetek óta tartó iráni tiltakozásokról ebben és ebben a cikkben írtunk bővebben, ebben a cikkben pedig az iráni nők helyzetét elemeztük Iránban élő nők és szakértők segítségével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!