Litvániába menekült az egyik legismertebb orosz újságíró, volt elnökjelölt

2022. október 27. – 17:24

Másolás

Vágólapra másolva

Litvániába menekült az egyik legismertebb orosz újságíró és televíziós személyiség, Kszenyija Szobcsak – közölték a vilniusi titkosszolgálatok, miután a moszkvai rendőrség rajtaütött Szobcsak egyik otthonán. Ő a lánya Anatolij Szobcsaknak, Szentpétervár volt polgármesterének, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban a mentorának nevezett. A pletykák szerint Putyin a keresztapja, bár ezt sosem erősítették meg.

Szobcsak valóságshow-műsorvezetőként vált híressé Oroszországban. 2018-ban indult az elnökválasztáson, ahol a szavazatok 1,66 százalékát kapta. Kritikusai szerint csupán reklámfogás volt az indulása, amivel a Kremlnek segített a tiszta választások látszatát kelteni.

Az orosz média szerint Szobcsak kedd este menekült el Oroszországból a belarusz-litván határon át. A hírek szerint az orosz hatóságokat azzal csapta be, hogy repülőjegyeket vásárolt Moszkvából Isztambulon keresztül Dubajba.

Kszenyija Szobcsak 2018. március 18-án, Moszkvában – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency via AFP
Kszenyija Szobcsak 2018. március 18-án, Moszkvában – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency via AFP

„Minden kétséget kizáróan Litvániában van, megerősítem a tényt” – mondta Szobcsakról a litván Állambiztonsági Hivatal igazgatója, Darius Jauniškis egy helyi rádióállomásnak csütörtök reggel. Hozzátette, hogy hogy Szobcsak izraeli útlevelével lépte át a határt. „Izraeli állampolgárként, érvényes útlevéllel, nincs szüksége vízumra, és beléphet Litvániába, akár 90 napig is maradhat itt” – mondta Jauniškis.

(Litvánia, Lettország és Észtország a múlt hónapban beutazási tilalmat vezetett be a turistavízummal rendelkező orosz állampolgárok számára.)

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint az ország biztonsági szolgálatai parancsot kaptak Szobcsak letartóztatására, mivel gyanúsított egy állítólagos zsarolási ügyben. Egy moszkvai bíróság szerdán börtönbüntetésre ítélte Szobcsak cégtársát, az Osztorozsno, Megyija nevű médiacéget vezető Kirill Szuhanovot, akit azzal vádolnak, hogy 11 millió rubelt próbált kizsarolni Szergej Csemecovtól, a Rosztec orosz állami védelmi vállalat vezetőjétől, a KGB Putyinhoz közel álló volt tábornokától azért, hogy a tudósításaikban ne kritizálják őt.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!