Szijjártó: Naiv illúzió, hogy orosz-ukrán tárgyalásokkal véget lehet vetni a háborúnak

2022. október 27. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint csütörtökön Buenos Airesben, a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) és az Európai Unió külügyminisztereinek találkozója előtt arról beszélt, naiv illúzió, hogy orosz-ukrán tárgyalásokkal véget lehet vetni a háborúnak, a tartós békéhez amerikai-orosz tárgyalásokra van szükség – írja az MTI.

Ehhez Szijjártó szerint fontos lenne, hogy a két ország vezetője találkozzon a G20-csoport közelgő csúcsértekezletén, amin jó eséllyel részt vesz majd az orosz és az amerikai elnök is.

„Itt amerikai-orosz tárgyalásra, amerikai-orosz megállapodásra van szükség” – mondta.

„Ha már egy helyen tartózkodnak, akkor én azt gondolom, hogy nagyon nehezen magyarázhatnák meg bárkinek a Földön, hogy miért is nem találkoznak. Értjük, hogy fontos a protokoll, értjük, hogy fontos, hogy mindenki erősnek láttassa magát, erősebbnek a másiknál. De itt emberek százezrei halnak meg, emberek milliói menekülnek, az egész világ válságba került, és meg kell akadályozni, hogy ez a regionális háború, amely már most világválságokat okozott, világháborúvá alakuljon” – szögezte le a tárcavezető.

Szijjártó szerint „egyes nagy és erős országok, egyes nagy és erős nemzetközi szervezetek” háborús retorikájukkal, nyilatkozataikkal és döntéseikkel az eszkaláció irányába tolják a háborút. „Itt az ideje, hogy a nagy nemzetközi szereplők az eszkaláció helyett a béke létrehozásának irányába hozzanak döntéseket” – mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!