Olasz miniszterelnök: A békét Ukrajna támogatásával lehet elérni

2022. október 26. – 23:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A békét Ukrajna támogatásával lehet elérni, jelentette ki Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az olasz felsőházban elmondott beszédében. A nemrég megválasztott Meloni kormánya a felsőházban is bizalmat kapott szerdán. Az alsóház többsége már kedden támogatásáról biztosította.

Az MTI beszámolója szerint beszédében úgy fogalmazott Meloni, hogy:

„Hacsak nem akarjátok azt állítani, hogy a békét megadással lehet elérni, a békét Ukrajna támogatásának folytatásával lehet elérni, lehetővé téve számára a védekezést”.

Az olasz miniszer szerint azon dolgoznak, hogy igazságos béke szülessen, de azt is meg kell érteni, hogy nem lehet békét teremteni szivárványszínű zászlók lobogtatásával.

Felszólalt Silvio Berlusconi is, aki kilenc év után tért vissza az olasz parlamentbe. Berlusconit számos kritika érte, amiért továbbra is szoros kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Maga Meloni is szóvá tette az oroszbarátságát. Berlusconi most arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben „nem tehetünk mást, mint hogy védjük Ukrajna jogait. (...) A békén kell dolgoznunk, teljes összhangban szövetségeseinkkel, és az ukrán nép akaratát tiszteletben tartva.”

Korábban úgy tűnt, hogy jobboldali-szélsőjobboldali koalíciót vezető Giorgia Meloni személyében új szövetségest talált magának az Orbán-kormány. Azonban az újdonsült olasz miniszterelnök számos olyan kijelentést tett az elmúlt időszakban, ami árnyalja ezt a képet. Megüzente Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy az ukránok számíthatnak Olaszország támogatására. Egyértelműen kiállt az Oroszország ellen hozott szankciók mellett, míg a magyar kormány folyamatosan kritizálja azokat, még nemzeti konzultációt is indított a témában.

A béke eléréséről és Ukrajna katonai támogatásáról is nagyon mást mond Giorgia Meloni és Orbán Viktor. A magyar kormány azon az állásponton van, hogy az ukránoknak nyújtott fegyverszállítmányok miatt csak elhúzódik a háború, béketárgyalásokra van szükség, akár az ukránok bevonása nélkül is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!