A leendő olasz miniszterelnök jelezte Berlusconinak, hogy oroszbarát állásponttal nem lehet kormánytag

2022. október 20. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

Giorgia Meloni, Olaszország leendő miniszterelnöke szerdán figyelmeztette Silvio Berlusconit, hogy Putyinnal való barátságát és azt, hogy újra felvették a kapcsolatot, nem nézné jó szemmel az alakulófélben lévő kormányában – írja az Euronews.

Nem kis botrányt okozott az a hétfőn kiszivárgott felvétel, amin a nemrég szenátorrá választott Berlusconi arról beszél, hogy „újraélesztette” kapcsolatát az orosz elnökkel és ajándékot küldözgetnek egymásnak. „Húsz üveg vodkát és egy nagyon kedves levelet küldött a születésnapomra. Én húsz üveg Lambruscóval és egy hasonlóan kedves levéllel válaszoltam” – mondta a volt miniszterelnök a kiszivárgott felvételen.

„Olaszország emelt fővel része Európának és a (NATO) atlanti szövetségnek. Aki nem ért egyet ezzel az alappillérrel, az nem lehet a kormány tagja, még ha ez a kormány megalakulását is veszélyezteti”

– reagált a leendő miniszterelnök, Giorgia Meloni Berlusconi kijelentéseire.

Berlusconi pártja is tagja annak az olasz jobboldali koalíciónak, amelyik megnyerte a szeptember végén tartott választást. A legtöbb szavazatot kapó pártot vezető Giorgia Meloni szerint Berlusconi azt kockáztatja, hogy elveszíti befolyását egy esetleges új kormányban. „Velünk a kormányban Olaszország soha nem lesz a Nyugat gyenge láncszeme” – hangsúlyozta Meloni.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint Berlusconi a szankciókat sértette meg, írja a SkyNews. A Bizottság szerint a húsz üveg vodka sérti az ukrajnai invázió miatti szankciókat. Az áprilisban elfogadott uniós szankciócsomag kiterjesztette az orosz áruk behozatali tilalmát a szeszes italokra, így a vodkára is – közölte a Bizottság szóvivője közleményében. Kiemelte: az ajándékok esetében sincs mentesség.

A szeptember 25-i előrehozott választásokat a jobboldali koalíció nyerte, melyen belül Meloni pártja 26 százalékot, a Matteo Salvini vezette Liga 8,8 százalékot, a Berlusconi-féle Forza Italia pedig 8,1 százalékot kapott. Giorgia Meloni útja a neofasizmustól Orbán Viktor barátságáig ebben a cikkünkben mutattuk be, a leendő olasz kormányról pedig itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!