Rishi Sunak találkozott III. Károllyal, hivatalosan is ő a brit miniszterelnök

2022. október 25. – 12:38

Rishi Sunak találkozott III. Károllyal, hivatalosan is ő a brit miniszterelnök
III. Károly és Rishi Sunak a Buckingham-palotában – Fotó: Aaron Chown / Pool via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

III. Károly brit uralkodó elfogadta Liz Truss lemondását, és hivatalosan is felkérte Rishi Sunakot az új kormány megalakítására. 42 évesen ő a 19. század óta a legfiatalabb politikus, akit brit miniszterelnöknek neveznek ki.

„Jó reggelt”, köszöntötte Sunak a sajtó munkatársait a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciájának otthont adó Downing Street 10 előtt, melyben mindenekelőtt arra figyelmeztetett, az ország nagyon komoly gazdasági kihívásokkal néz szembe. Megköszönte elődjének, Liz Trussnak a munkáját, de utána egyértelműen hozzátette,

az előző kormány hibákat követett el. Ő pedig részben azért lett miniszterelnök, hogy ezeket a hibákat kijavítsa.

Ez szerinte nehéz döntéseket igényel. Boris Johnsont is dicsérte, következő mondatában viszont azt állította, hogy a 2019-es választáson szerzett mandátum nem egy emberhez tartozik (mint ahogy azt Boris Johnson támogatói mondták az elmúlt napokban), hanem a párt programjához. Ez pedig többek között jobb iskolákat, biztonságosabb utcákat, erősebb állami egészségügyet és az ország határainak védelmét jelenti.

A szokásos szólamok mellett Sunak kiemelte, hogy a bizalmat ki kell érdemelni, és ennek érdekében azonnal elkezd dolgozni. Szóba került Ukrajna orosz inváziója is, amivel kapcsolatban az új miniszterelnök azt mondta, „ezt a szörnyű háborút sikerrel kell zárni.”

Liz Truss lemondása után egyedül Sunaknak sikerült összegyűjtenie a szükséges 100 ajánlást a magyar idő szerint hétfő délután három órai határidőig, így ő lett a Konzervatív Párt új vezetője, keddi kinevezésével pedig az Egyesült Királyság új miniszterelnöke. A Boris Johnson-kormány indiai származású egykori pénzügyminisztere (és a Johnson elleni lázadás fő arca) lett az első színes bőrű politikus, aki betölti a pozíciót. Sunakról és terveiről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Sunak hétfő délután első nyilvános beszédét is megtartotta pártvezetőként. Rövid beszédében köszönetet mondott elődjének a „kivételesen nehéz körülmények között az országért tett szolgálatáért”, valamint arról beszélt, hogy nagyon komoly gazdasági kihívásokkal néz szembe a nemzet, ezért stabilitásra és egységre van szükség a Konzervatív Pártban és az országban egyaránt, melynek eléréséhez mindent meg fog tenni.

Sunak kinevezése előtt Truss is megtartotta búcsúbeszédét a. Truss csupán 44 napig töltötte be a pozíciót, amivel ő lett az Egyesült Királyság történetének legrövidebb ideig hatalmon lévő miniszterelnöke.

Truss Boris Johnsont váltotta az ország és a Konzervatív Párt élén szeptember elején, ám adócsökkentési reformötleteire rendkívül negatívan reagált a piacok. Először még csak szoros szövetségesét, Kwazi Karteng pénzügyminisztert áldozta be, majd teljes hátraarcot kísérelt meg, ám katasztrofális népszerűségi mutatói és pártja felmérésekben mutatott mélyrepülése mellett elfogyott körülötte a levegő, és október 20-án lemondott. Truss lemondását és utolsó napjainak eseményeit ebben a cikkünkben szedtük össze.

Beszédében hangsúlyozta, mekkora büszkeség volt az országot vezetni, különösen II. Erzsébet királynő halálának, és az új uralkodó, III. Károly trónra lépésének idején. Kormánya szerinte „gyorsan és határozottan” nyújtott segítséget háztartásoknak és vállalkozásnak az egekbe szaladó energiaárak időszakában.

„Egyszerűen nem tehetjük meg, hogy alacsony gazdasági növekedésű ország legyünk”, kötötte az ebet a karóhoz gazdasági elképzeléseit illetően, és hozzátette, ahhoz, hogy a brexit adta lehetőségeket kihasználhassa Nagy-Britannia, alacsony adók szükségesek. Kiemelte, hogy a világ demokráciáinak fel kell venniük a versenyt a világ autokráciáival, az országnak pedig segítenie kell Ukrajnának Vlagyimir Putyin agressziójával szemben.

Beszédét azzal zárta, hogy folytatni fogja képviselői munkáját a brit parlament alsóházában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!