Adócsökkentés helyett most megszorítások jönnek az új brit pénzügyminiszter szerint

2022. október 15. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

Megszorítások és adóemelések bevezetését jelentette be első hivatali napján Jeremy Hunt frissen kinevezett brit pénzügyminiszter – írja a Guardian. Hunt kinevezésére azért volt szükség, mert pénteken Liz Truss miniszterelnök felmentette tisztségéből közeli szövetségesét, Kwasi Kwarteng korábbi pénzügyminiszterét, akinek páratlanul népszerűtlen adócsökkentési tervei miatt kellett távozni.

Liz Trusst szeptember 6-án nevezték ki brit miniszterelnöknek, miután elődje, Boris Johnson botrányok sorozata miatt lemondott erről a tisztségről. A korábbi külügyminiszter Truss miniszterelnöksége első napján a kormány szinte minden fontos miniszterét leváltotta.

Truss a pénzügyminiszteri pozícióra régi szövetségesét, Kwasi Kwartenget nevezte ki, aki szeptember 26-án gigantikus, főleg a gazdagokat tehermentesítő adócsökkentési csomagot jelentett be. A hírre sem a szakértők, sem a lakosság, sem a tőzsde nem reagált jól, a brit font árfolyama azonnal bezuhant, és nem sokkal később a dollárral szemben történelmi mélypontot ért el.

Kwarteng már október 3-án visszakozott, ekkor bejelentette, kiveszik az adócsökkentési csomagból annak több elemét, köztük a legnagyobb jövedelműek adókulcsának csökkentését is. A lakosságot és a piacokat azonban ez sem nyugtatta meg, ezért Truss október 14-én pénteken végül menesztette Kwartenget.

A brit sajtó egy része azon spekulál, hogy a konzervatív párt veteránjainak ez az áldozat sem lesz elég, és az október 17-i héten lemondásra fogják felszólítani Trusst. Így gondolja Kwasi Kwarteng is, aki szerint Truss mindössze „néhány hét” túlélést vásárolt magának az ő leváltásával.

Az utóbbi hetek közvélemény-kutatásaiban az ellenzéki Munkáspárt támogatottsága 50 százalék körüli, a kormányzó Konzervatív Párt támogatottsága ugyanakkor 25 százalék környékére esett vissza. A következő választás 2024 végére várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!