Visszavonja adócsökkentési terveinek egy részét a brit kormány

2022. október 3. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Részlegesen visszavonja hatalmas piaci és politikai viharokat kavaró adócsökkentési terveit a brit kormány. Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter a BBC hétfő reggeli hírmagazinjában jelentette be, hogy a legmagasabb keresetűek személyi jövedelemadójának 45 százalékos kulcsát a szeptember végén bejelentett intézkedéscsomaggal ellentétben mégsem törlik el a következő pénzügyi évtől.

Kwarteng szerint az adócsökkentési tervnek ez az eleme „hatalmas mértékben elterelte a figyelmet” az egyébként „erőteljes gazdasági csomag egészéről”, ezért Liz Truss miniszterelnökkel együtt úgy döntöttek, hogy ezt a lépést nem hajtják végre.

Az adócsökkentési csomag szeptember 23-i bejelentése után rekordmélységbe gyengült a font a dollárral szemben, az irányadó brit állampapírok hozama meghaladta a görög államadósság finanszírozási költségeit, és a kormányzó Konzervatív Párt több vezető képviselője jelezte a hétvégén, hogy a párt jelentős alsóházi többsége ellenére „nincsenek meg a számok” a terv parlamenti elfogadásához.

Ahogy arról a múlt héten írtunk, az új brit kormányfő első komoly lépése rögtön beszakította a fontot, pedig Liz Truss az 1972 óta legnagyobb adócsökkentéssel akarta belökni a brexit óta látványosan gyengén teljesítő és az energiaár-emelkedés és az inflációs spirál által is meggyengített brit gazdaságot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől