Gigantikus adócsökkentést jelentett be a brit kormány, de ez főleg a gazdagoknak lesz jó

2022. szeptember 23. – 16:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Adócsökkentések egész sorozatát jelentette be pénteken a brit kormány nevében Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter Liz Truss frissen kinevezett brit miniszterelnök gazdaságélénkítő programja részeként – írja a CNBC. A bejelentés egy nappal azután született, hogy a brit nemzeti bank bejelentette: recessziót várnak 2022 harmadik negyedévére, miután újabb kamatemeléssel próbálják meg letörni az évtizedek óta nem látott inflációt.

A csomag részeként:

  • visszavonják azt a korábbi döntést, hogy 19-ről 25 százalékra emeljék a társasági adót;
  • szintén visszavonják azt a korábbi döntést, hogy 1,25 százalékkal emelkedjen a jövedelemadó (ebből akarták volna finanszírozni a rossz állapotban lévő brit egészségügy fejlesztését);
  • 20 pennyről 19 pennyre csökkentik a jövedelemadó alapkulcsát,
  • a legmagasabb jövedelmi kategóriába tartozók 150 ezer font fölötti bevételeinek adókulcsát 45 százalékról 40 százalékra csökkentik,
  • csökkentik a lakásvásárlások után fizetendő vagyonszerzési illeték mértékét,
  • visszavonják az alkoholos italokra vonatkozó adókulcs emelését,
  • és eltörlik a bankárok bónuszainak felső határát.

A kormány becslései szerint az adócsökkentések 2026-2027-ig körülbelül 45 milliárd fontba (átszámolva több mint 20 ezer milliárd forintba) fognak kerülni. A brit kormány nemrég egy körülbelül százmilliárd fontos energetikai csomagot is bejelentett, a két csomag együttesen mindenképpen hatalmas adósságfelhalmozáshoz fog vezetni. Az Egyesült Királyság központi költségvetése csak augusztusban 11,8 milliárd font (körülbelül 5400 milliárd forint) új hitelt vett fel, az eladósodás üteme pedig a következő hónapokban csak tovább növekedhet.

Az adócsökkentés szinte kizárólag a gazdagokat érinti, a brit kormány érvelése szerint azonban a pluszjövedelem majd „lecsorog” a többi társadalmi osztályhoz is, ezzel pedig pörögni fog a gazdaság. Ez egy nagyon régi konzervatív gazdaságpolitikai mantra, amit a közgazdászok általában mítosznak szoktak tartani. Erről a fajta válságkezelésről még Joe Biden is azt mondta nemrég, hogy nagyon unja az emlegetését, mert soha nem működött.

Az adócsökkentési csomag bejelentésére a brit font 37 éves mélypontra gyengült a dollárhoz képest. Az ellenzéki Munkáspárt tiltakozott a javaslat ellen, szerintük az ugyanis csak a társadalmi egyenlőtlenségeket fogja felerősíteni. Liz Truss valamikori külügyminiszter Boris Johnson lemondása után lett az Egyesült Királyság miniszterelnöke, a megválasztásáról és életéről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!