Több tízezren tüntettek Németországban a méltányosabb rezsicsökkentésért

2022. október 22. – 19:04

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen hat német városban tartottak nagyszabású tüntetéseket szombaton Németországban, ahol a bejelentése után nagy vihart kavaró, pénteken elfogadott 200 milliárd eurós rezsialap igazságosabb szétosztását és a fosszilis tüzelőanyagoktól történő mihamarabbi függetlenedést követelték. Berlinben, Düsseldorfban, Hannoverben, Stuttgartban, Drezdában és Frankfurtban a demonstrációkban szervezőként részt vevő Greenpeace tájékoztatása szerint 24 ezren vettek részt, a német rendőrség Berlinre vonatkozóan 1800 emberről számolt be – írja a Reuters.

A lap beszámolója szerint a tüntetők által tartott táblákon és molinókon a követelések elég széles skálája jelent meg. Volt, aki az infláció csökkentését követelte, mások az atomerőművek leállítását – ami jelenleg elég vitatott téma, és bár most úgy tűnik, jövő áprilisig biztosan üzemelnek még, arra többek közt Aszódi Attila nukleáris szakértő is felhívta a figyelmet, hogy a leállításuk nem tűnik okos lépésnek a mostani energiaválságban – és a fosszilis tüzelőanyagaktól, azon belül is az orosz energiától való függetlenedés is fontos motívum volt a demonstráción.

Emellett természetesen az is megjelent, hogy a szegényebbeket kompenzálják jobban a rezsialapból. Andrea Kocsis, a szintén szervezőként megjelenő ver.di nevű német szakszervezet igazgatóhelyettese elmondta, meg akarják mutatni, hogy olyan segítségre van szüksége, amely társadalmilag kiegyensúlyozott, az alacsonyabb jövedelműek ugyanis szorultabb helyzetben vannak a gazdagoknál.

Tüntetők Berlinben október 22-én, szombaton – Fotó: Christian Mang / Reuters
Tüntetők Berlinben október 22-én, szombaton – Fotó: Christian Mang / Reuters

A pénteken elfogadott rezsialappal többek közt azt vállalta a német kormány, hogy a háztartásoknak, illetve a kis- és középvállalkozásoknak állja egyhavi gázszámláját, márciustól pedig különféle mechanizmusokkal befagyasztja az energiaárakat. Az alapról, illetve az azt övező EU-s vitákról korábban részletesen ebben a cikkben írtunk. A német infláció a növekvő energiaárak miatt szeptemberben 10,9 százalékos volt, azaz rég nem látott szintre emelkedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!