Egyre több kormánypárti képviselő szólítja fel lemondásra a brit miniszterelnököt

2022. október 20. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több konzervatív parlamenti képviselő szólítja fel lemondásra a szeptember elején megválasztott brit miniszterelnököt, Liz Trusst. A SkyNews beszámolója szerint vasárnap óta már 14 kormánypárti képviselő szólította fel nyilvánosan lemondásra a kormányfőt.

Liz Truss miniszterelnöki széke azután ingott meg, hogy megválasztása után drasztikus adócsökkentési programot hirdetett pénzügyminiszterével, amely a lakosságtól kezdve a befektetőkön keresztül minden oldalról óriási ellenvetést váltott ki. Truss azóta lecserélte pénzügyminiszterét, újat nevezett ki, és a program nagy részét is visszavonták, népszerűsége azonban egyik mélypontot éri el a másik után. Szerdán például a brit belügyminiszter mondott le, hivatalosan azzal az indokkal, hogy a személyes emailszerveréről küldött át egy hivatalos dokumentumot az egyik alsóházi képviselőnek.

Október közepén sokan arról kezdtek el beszélni, Liz Trussnak már csak napjai vannak hátra miniszterelnökségéből, csütörtökön pedig már a Konzervatív Párt képviselői is azt nyilatkozták: „Trussnak 12 órája van megmenteni a munkáját”.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov felmérése szerint a britek csupán tíz százaléka elégedett Liz Truss miniszterelnöki munkájával. A kedden közzétett adatok szerint Trussnál még elődje, a sorozatos belpolitikai botrányok miatt nyáron távozásra kényszerített Boris Johnson is sokkal népszerűbb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!