Újabb Ukrajnában elesett magyar származású katona családját részesítette támogatásban a magyar kormány

2022. október 19. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az ungvári magyar konzulátuson vette át az orosz invázió elleni harcokban elesett kárpátaljai Háda László édesanyja és lánya a Külgazdasági és Külügyminisztérium által felajánlott támogatást – írta a Kárpáti Igaz Szó kedden.

Édesanyja, Erzsébet szerint a beregszászi születésű Háda Lászlóval már nyolc éve éltek Budapesten, de amikor mikor február 24-én kitört a háború,

„sírva könyörögtem neki, hogy ne jöjjön haza, de nem lehetett feltartóztatni, azt mondta, úgy érzi, jönnie kell”.

A férfi be is állt az ukrán seregbe; előbb Munkácsra, majd Ungvárra vitték kiképzésre, innen került a kelet-ukrajnai frontra. Háda édesanyja elmondása szerint sokat hívta őt telefonon, „nem panaszkodott, azt mondta, mindennel el vannak látva, a halálról soha nem beszélt”. Utoljára október elsején hívta családját,

„azt mondta, olyan helyre viszik, ahol előfordulhat, hogy nem lesz térerő, ezért ne aggódjak. Október ötödikén csöngött a telefonom, de már nem ő hívott, hanem egy illetékes, aki közölte a halálhírét. (…) Laci nagyon jó fiú volt, bár fiatalon elvált, egy nagyszerű unokával ajándékozott meg, és most már a fiam után ő a támaszom.”

Kuti László, az ungvári főkonzulátus konzulja a támogatás átadásánál elmondta, hogy Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma azt a döntést hozta, hogy a háborúban elesett magyar vagy magyar kötődésű katonák családjainak „egy kis segítséget” nyújt. Kuti hozzátette, „nagyon szomorú, hogy az ilyen alkalmak egyre gyakoribbak, ami azt jelenti, hogy egyre több magyar is ott életét veszti a fronton”. A magyar kormány kezdeményezése egyébként nem új, már tavasszal is anyagi támogatásban részesítette a 45 éves, Kelet-Ukrajnában már 2022 előtt is harcoló Magyar Róbert özvegyét.

A Kárpáti Igaz Szó szintén kedden adta hírül, hogy egy másik magyar, az Ung-vidéki Téglás községről származó Bobik Román is életét vesztette a háborúban – Bobiknak egyébként korábban a testvére is megsebesült. A lap idézi Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó egyik korábbi nyilatkozatát, mely szerint a háborúnak már több száz kárpátaljai hősi halottja van, a lap szerint Bobik volt a kilencedik magyar áldozat (Háda a hetedik). Bár Ukrajna népességéről az utolsó megbízható felmérés 2001-ben készült, demográfusok nagyjából 130 ezresre becsülik a helyi magyar közösség létszámát, ez a megye összlakosságának nagyjából 10 százalékát teszi ki. Kárpátalja háborús érintettségéről május végén rendezett konferenciát az MTA Kárpátaljával és Ukrajnával foglalkozó kutatócsoportja, az erről szóló beszámolónkat itt olvashatja.

Orbán Viktor egyébként múlt kedden Berlinben, a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung című napilap rendezvényén a magyarság háborús áldozatvállalásának egyik példájaként hozta fel, hogy

Magyarország már elvesztette körülbelül 200 állampolgárát, akik besorozott katonaként meghaltak a fronton.

Ez a szám radikálisan eltér a helyi adatoktól, ráadásul miközben Orbán „besorozott katonák”-ról beszél, Háda László története azt példázza, hogy a kárpátaljai magyarok egy része saját elhatározásából vesz részt Ukrajna honvédő háborújában.

A veszteségadatokról megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amint közlik adataikat és azok forrását, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!