Menesztették a német kibervédelmi vezetőt, aki a gyanú szerint kapcsolatban állhatott az orosz hírszerzéssel

2022. október 18. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

Felmentették és fegyelmi eljárás alá vonták kedden a német szövetségi információtechnológiai biztonsági hivatal (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik – BSI) vezetőjét. A belügyminisztérium szóvivője megerősítette a Der Spiegel című hírportál értesülését, amely szerint Nancy Faeser belügyminiszter azonnali hatállyal felmentette tisztségéből Arne Schönbohmot és fegyelmi eljárást indított ellene.

A nemzeti kiberbiztonsági hatóság szerepét betöltő BSI vezetőjének menesztését sajtóbeszámolók előzték meg, amelyek arra utalnak, hogy Arne Schönbohm „nem volt elég távolságtartó” az orosz hírszerzési körökkel szemben.

A kapcsolatot egy egyesületi formában működő szerveződés jelentheti, amely a Német Kiberbiztonsági Tanács (Cyber-Sicherheitsrat Deutschland – CSRD) nevet viseli. A 2012 óta működő egyesület vállalkozásoknak, politikusoknak, állami szerveknek nyújt biztonsági tanácsokat infokommunikációs ügyekben. A szervezet alapítói között van Arne Schönbohm mellett egy Protelion nevű vállalat is, amelyet az utóbbi hónapokban kapcsolatba hoztak orosz hírszerző szolgálatokkal.

A belügyminisztérium szóvivője azt mondta, „minden ismert vádat alaposan és nyomatékosan megvizsgálnak és részletes értékelésnek vetnek alá”. Amíg ez a vizsgálat nem fejeződik be, Schönbohmot ártatlannak tekintik.

(FAZ, MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!