Dán rendőrség: Robbanások okozták az Északi Áramlat gázvezetékek dániai részén keletkezett károkat

2022. október 18. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Erős robbanások okozták az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetékek dániai részén keletkezett károkat – állapította meg a koppenhágai rendőrség előzetes, a hadsereggel közösen indított nyomozása. A dán hatóságok szerint egyelőre korai lenne „határokon átívelő” vizsgálatról beszélni, ehhez Németország és Svédország is kell majd.

A svéd hatóságok már október elején közölték: bizonyítékokkal is alá tudják támasztani, hogy a csővezetékeken robbanások történtek. Kedden az Expressen című svéd napilap videófelvételeket tett közzé a megrongálódott vezeték svédországi szakaszáról, és azt közölte, hogy a vezetékből legalább 50 méter hiányzik. A megrongálódott csőből jelentős mennyiségű metán távozott a tengeren át a levegőbe – erősítette meg a lap.

Az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken szeptemberben történtek robbanások. Az ügyben a svéd és a dán hatóságok azonnali vizsgálatot indítottak, majd bejelentették, hogy szabotázsakcióról van szó, és bizonyítékok vannak rá, hogy robbanások történtek az Északi Áramlatnál. Moszkva korábban tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy az orosz felet nem vonták be a vizsgálatokba, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig leszögezte: az orosz tulajdonú vezetéket érintő nyomozás az orosz fél részvétele nélkül nem tekinthető hitelesnek. Ugyancsak október elején Vlagyimir Putyin orosz elnök a Balti-tenger alatt futó, Németországban véget érő földgázvezetékek elleni szabotázzsal a Nyugatot vádolta meg.

(MTI/Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!