Putyin nem bánta meg az Ukrajna elleni lépéseket

2022. október 14. – 16:16

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin pénteken a Független Államok Közösségének csúcstalálkozóján, Asztanában, a kazah fővárosban tartott sajtótájékoztatót, ahol természetesen az orosz-ukrán háborúról is beszélt.

Putyin azt mondta, hogy lezárják a ukrán gabona szállítására biztosított humanitárius folyosókat, ha azt Ukrajna terrorcselekményekre használja.

Az orosz elnök elvetette a lehetőségét annak, hogy Joe Biden amerikai elnökkel tárgyaljon, és még abban sem biztos, hogy elmegy-e a G20-ak találkozójára az indonéziai Balira.

Vlagyimir Putyin az asztanai sajtótájékoztatón – Fotó: Sputnik / Reuters
Vlagyimir Putyin az asztanai sajtótájékoztatón – Fotó: Sputnik / Reuters

Putyin szerint Németország hibát követ el, amikor a NATO-hoz való hűségét előbbre valóbbnak tekinti a nemzeti érdekeinél. Azt mondta, hogy Oroszország még mindig pumpálhat gázt Németországba az Északi Áramlat 2 vezetéken, de nem az oroszokon múlik ez a döntés.

Amikor arról kérdezték, hogy megbánta-e Oroszország Ukrajna elleni lépéseit, nemmel felelt, és azt mondta, hogy nem volt Oroszország célja Ukrajna elpusztítása. Azt is mondta, hogy ha a NATO beavatkozna, az globális katasztrófához vezethet.

Kitért a mozgósításra is. Szerinte két héten belül befejeződik a tartalékosok mozgósítása, és ezzel megerősítik a hadsereget. Azt mondta, az eredetileg tervezett helyett csak 222 ezer tartalékost hívnak be. Közülük 33 ezren már katonai egységeknél vannak, 16 ezren pedig már résztvevői is a hadműveleteknek.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!