Nyomozást indított a német szövetségi ügyészség az Északi Áramlat-robbantások kivizsgálására

2022. október 10. – 19:53

Másolás

Vágólapra másolva

A német szövetségi ügyészség nyomozást indított az Északi Áramlat gázvezetékszálain történt szabotázs ügyében. A nemzetbiztonsági ügyek felderítésében illetékes ügyészség hétfői közleménye szerint elégséges bizonyítékuk van arra, hogy legalább két robbantás történt, és a nyomozás célja a tettesek azonosítása, valamint motivációjuk felderítése.

„Fennáll a gyanú, hogy az ismeretlen tettesek szándékosan idézték elő az alkotmányellenes, szabotázsnak minősülő robbantásokat, amelyek Németország külső és belső biztonságát egyaránt veszélyeztetik” – áll a közleményben. A német hatóságok az eset kivizsgálására két hajót is kiküldtek a robbantások helyszínére.

A német ügyészségi vizsgálat egy Svédországban már megindított vizsgálat mellett folytatják le. Múlt héten a svéd főügyész, valamint a svéd és a dán kormány illetékesei is megerősítették: több, a helyszínen talált bizonyítékot lefoglaltak, amelyek azt igazolják, hogy robbantás történt.

A gyanú szerint a szabotázs elkövetői több száz kilogrammnyi robbanóanyagot használhattak fel a robbantásokhoz. A robbanások több lyukat ütöttek a vezetékeken, amelyekből jelentős mennyiségű metán távozott a tengeren át a levegőbe. Hétfőn a Bornholm nevű dán szigeten átmenetileg nem volt áram, de a dán Energinet még aznap délelőtt közölte, hogy az áramkimaradást helyi probléma okozta, vagyis annak nem volt köze az incidenshez. (Frissítés: itt eredetileg az szerepelt, hogy a robbanás választotta le a szigetet az áramellátásról, ezt korrigáltuk).

A Balti-tenger alatti robbanások a múlt hónapban rongálták meg az Északi Áramlat-1 vezetéket, amely fő útvonalát képezte az Európába irányuló orosz gázszállításoknak. Megrongálódott az Északi Áramlat-2 vezeték is, amelyet viszont nem is állítottak üzembe azután, hogy az ukrajnai orosz invázió miatt Németország felfüggesztette a vezeték hitelesítési eljárását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy ők támadták meg a vezetékeket, de az Egyesült Államok és szövetségesei ezt tagadták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!