Németország szeretné elérni, hogy az EU befagyassza az iráni tüntetések vérbe fojtásáért felelősök vagyonát

2022. október 9. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Németország mindent megtesz azért, hogy az Európai Unió befagyassza az iráni tüntetések vérbe fojtásáért felelősök vagyonát, és megtiltaná belépésüket az EU területére – jelentette ki vasárnap Annalena Baerbock német külügyminiszter a Bild am Sonntag című német lapnak adott interjújában.

„Azok, akik asszonyokat és lányokat vernek meg a nyílt utcán, akik elrabolnak, törvénytelenül őrizetben tartanak és halálra ítélnek olyanokat, akik csak szabadon akarnak élni, nos ők a történelem rossz oldalán állnak” – fogalmazott a tárcavezető az MTI szerint.

Német külügyminisztériumi források a múlt héten azt közölték, hogy Németország, Franciaország, Dánia, Spanyolország, Olaszország és Csehország már 16 beadványt nyújtott be, amelyben új, Irán elleni szankciókat kérnek a síita államban kibontakozott tüntetéssorozat elleni erőszakos fellépés miatt. A beadványokról az EU október 17-én tartandó külügyminiszteri találkozóján döntenek.

A megmozdulások Mahsza Amini 22 éves kurd nő halála nyomán robbantak ki. Aminit szeptember közepén vette őrizetbe az erkölcsrendészet, mert nem az előírás szerint viselte a kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. A héten közzétettek egy halottkémi jelentés, amely szerint Amini halálát nem ütések, hanem „egyéb betegségek” miatt fellépő agyi oxigénhiány okozta. Erről itt írtunk bővebben.

Iránban a történtek után hatalmas méretű tüntetéshullám tört ki. Hogy hogyan élik most a mindennapjaikat a nők Iránban, mit várnak a demonstrációktól, arról lapunk ott élőket kérdezett, ezt a cikket itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!