Lukasenko: Belarusz részt vesz a háborúban, de senkit sem ölünk meg

2022. október 4. – 13:47

Másolás

Vágólapra másolva

Belarusz részt vesz a „különleges katonai műveletben” Ukrajnában, de nem küld katonát a konfliktusövezetbe – jelentette ki Alekszandr Lukasenko belarusz elnök kedden.

„Ami az ukrajnai különleges katonai műveletet illeti, részt veszünk benne. Nem titkoljuk. De nem ölünk meg senkit. Sehová sem küldjük a hadseregünket. Nem szegjük meg kötelezettségeinket. A mi feladatunk elsősorban az, hogy megakadályozzuk, hogy ez a konfliktus átterjedjen Belarusz területére. Másodszor, hogy megakadályozzuk, hogy Lengyelország, Litvánia és Lettország csapást mérjen Belaruszra. Mint mondtam, senki sem fogja hátba támadni az oroszokat Belarusz területéről. Ez a mi szerepvállalásunk” – mondta Lukasenko egy katonai biztonsági kérdésekről tartott tanácskozáson.

Hozzátette, nem látja szükségét a mozgósítás meghirdetésének. Elmondása szerint már ötödik alkalommal modernizálják a hadseregüket, alkalmazkodva a jelenlegi helyzethez. „Először is levonjuk a megfelelő következtetéseket és tanulságokat a jelenleg is zajló háborúkból és konfliktusokból” – mondta.

Putyin szeptember 26-án fogadta a belarusz elnököt – Fotó: Sputnik
Putyin szeptember 26-án fogadta a belarusz elnököt – Fotó: Sputnik

Ukrajnát provokációkkal vádolta. „Folyamatosan optikai, rádióelektronikai, rádiótechnikai felderítést végeznek a területünkön, csapatainkon, létesítményeinken. Drónjaikkal gyakran megsértik az államhatárt” – mondta a belarusz elnök.

Lukasenko szavait nem sokkal később a Kreml is kommentálta. Dmitrij Peszkov szóvivő azt mondta: „Belarusz a szövetségesünk, a partnerünk, akivel gazdasági uniót alkotunk, és természetesen nagyon szoros együttműködés van a két állam között.”

(BelTA, Interfax)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!