Megindult a gáz áramlása Lengyelországba az új Balti-gázvezetéken keresztül

2022. október 1. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat reggel megkezdődött a gáz áramlása a Norvégiától Dánián és a Balti-tengeren át Lengyelországig húzódó új Balti-gázvezetéken (Baltic Pipe) – közölte a Gaz-System lengyel gázvezeték-üzemeltető. Az évi 10 milliárd köbméter kapacitású Balti-vezetéket kedden adták át hivatalosan, egy nappal azután, hogy sorozatos robbanások után szivárgást észleltek az Oroszországot Európával összekötő Északi Áramlat gázvezetékben.

Az új vezetékkel Lengyelország még inkább diverzifikálja gázellátását, és egyre jobban függetleníti magát az orosz gáztól. Oroszország áprilisban leállította a Lengyelországba irányuló gázszállításokat, amikor Lengyelország megtagadta a rubelben történő fizetést.

Eközben a Gazprom szombaton mintegy 30 százalékkal csökkentette a Moldovába irányuló földgázszállításokat – közölte Vadim Ceban, a Moldovagaz gázipari vállalat igazgatója. Egy nappal korábban Andrei Spinu miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a Gazprom figyelmeztette Moldovát a szállítások csökkentésére. Spinu szombaton azt mondta, hogy technikai problémák állnak a csökkentés hátterében, és az ország kérni fogja a Gazpromot, hogy növelje a szállítást.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!