Legalább húsz ember meghalt egy civil konvojra mért csapásban Harkiv régióban

2022. október 1. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább húsz ember meghalt, amikor orosz csapatok egy civil konvojra lőttek Ukrajna északkeleti részén, Harkiv régióban – közölte egy helyi ukrán tisztségviselő. Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó szerint a támadás az orosz határhoz közeli Kupjanszk város közelében történt.

„A megszállók megtámadták a civileket, akik megpróbáltak elmenekülni a lövések elől. A helyszínre rendfenntartó erők és szakértők érkeztek. A vizsgálati intézkedések folyamatban vannak. A részletek tisztázása folyamatban van. Ez olyan kegyetlenség, amire nincs semmilyen magyarázat” – írta Szinyehubov a Telegram-csatornáján szombaton.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) közlése szerint az orosz csapatok pénteken nyitottak tüzet a hét járműből álló konvojra. Hozzáteszik, hogy a húsz áldozat közül tíz gyerek. A támadás az úgynevezett szürke zónában történt, a nemrég felszabadított Kupjanszk és a szomszédos Luhanszk régióban lévő, még mindig megszállt Szvatovo között – állítja az SBU. Ugyanakkor sem a támadás pontos időpontját, sem azt nem közölték, hogy a konvoj milyen irányban haladt. Az SBU megbízott vezetője, Vaszil Maljuk ígéretet tett arra, hogy minden elkövetőt megbüntetnek az atrocitásokért. Orosz részéről egyelőre nem érkezett kommentár.

Pénteken legalább harminc ember halt meg, amikor orosz rakéták csapást mértek egy civil konvojra a déli zaporizzsjai régióban. Oroszország Ukrajnát tette felelőssé ezért a támadásért.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!