Civil konvojt ért támadás Zaporizzsja mellett, legalább 25-en meghaltak

2022. szeptember 30. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 25-en meghaltak és 50-en megsérültek péntek kora reggel a dél-ukrajnai Zaporizzsja mellett várakozó autókonvojt ért rakétatámadásban. Az ukrán lakosok a részben orosz ellenőrzés alá vont régió megszállt területére akartak eljutni, hogy segélyeket szállítsanak és az ukrán területre menekítsék ott élő rokonaikat. Attól tartanak ugyanis, hogy Oroszország a terület annektálásával meg fogja tiltani a polgárok ki- és beutazását.

Az autósok egy logisztikai csomóponton várakoztak péntek kora reggel, az orosz megszálló erők ugyanis egy nap csak 150 autót engednek be a területeikre. Az ukrán hatóságok a csomóponton regisztrálták és sorszámot osztottak az átkelésre várakozó autósoknak, ekkor érte rakétatámadás a nagyjából 60 járműből álló sort. Beszámolók szerint négy rakéta is az autósorba csapódott.

Az autókonvoj a rakétatámadás után az ukrajnai Zaporizzsjában 2022. szeptember 30-án – Fotó: Kateryna Klochko / AFP
Az autókonvoj a rakétatámadás után az ukrajnai Zaporizzsjában 2022. szeptember 30-án – Fotó: Kateryna Klochko / AFP

„Nem kétséges, hogy ez egy szándékos háborús bűncselekmény volt. Az orosz erők mindig azt mondják, hogy katonai objektumra céloznak, de a támadás közelében nincsenek katonai objektumok. Nem kétséges, hogy ez egy terrorcselekmény” – mondta Volodimir Marchuk, az ukrán kormányzói hivatal szóvivője.

A támadás után órákkal még mindig a földön hevernek a holttestek – számoltak be róla a Guardian és a Reuters helyszíni tudósítói. A Twitterre több képet és videót is feltöltöttek a helyszínről, ezeken a támadás következtében megsemmisült járművek és az utcán heverő holttestek is látszódnak.

Az orosz hatóságok szerint a támadásért az ukránok a felelősek.

Vlagyimir Putyin péntek délelőtt írta alá azt a két rendeletet, amellyel Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. A két megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!