Sok orosz menekülne Németországba a mozgósítás miatt

2022. szeptember 30. – 19:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Német külügyminisztériumi forrásra hivatkozva arról ír a Reuters, hogy az oroszországi részleges mozgósítási rendelet óta Németországban megugrott az orosz állampolgárok vízumkérelmeinek száma.

Az Oroszországgal szomszédos országokban működő német nagykövetségek „erőteljes növekedést” tapasztaltak a vízumkérelmek terén – mondta a forrás. A Der Spiegel korábban arról számolt be, hogy a jereváni, asztanai, tbiliszi, bakui és minszki német külképviseletek több ezer beutazási engedély iránti kérelmet regisztráltak Németországba a mozgósítás kezdete óta.

A grúz fővárosban, Tbilisziben több mint 300 vízumkérelmet adtak orosz állampolgárok a német nagykövetségen, miközben az elmúlt hónapokban havonta csak 10-20 ilyen kérelem érkezett.

Eközben a négy ukrán megye annexiója miatt az EU éppen újabb szankciós csomagban gondolkodik Oroszország ellen. Ez tartalmazza a korábban nagy vitát generáló vízumtilalom részleges bevezetését, amelynek értelmében az Oroszországon kívül tartózkodó oroszoknak nem adnának ki vízumot. Ez alól kivételt képeznének a humanitárius vagy családi okokból jelentkezők, egyebek mellett.

(via The Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!