Enerhoatom: Az oroszok őrizetbe vették a zaporizzsjai atomerőmű ukrán főigazgatóját

2022. október 1. – 09:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán atomenergetikai vállalat, az Enerhoatom azt közölte, hogy egy orosz járőr őrizetbe vette a zaporizzsjai atomerőmű ukrán főigazgatóját, Ihor Muraszovot. A vállalat szombati közleményében azt írta, hogy Muraszovot pénteken délután 4 óra körül vették őrizetbe, amikor Európa legnagyobb atomerőművéből Enerhodar városába tartott.

„Kiszállították az autóból, és bekötött szemmel ismeretlen helyre vitték. Muraszov fő és kizárólagos felelősséget visel az erőmű nukleáris és sugárbiztonságáért, őrizetbe vétele veszélyezteti Ukrajna és Európa legnagyobb atomerőművének biztonságos működését” – írta Telegram-csatornáján Petro Kotin, az Enerhoatom vezetője.

Múlt hónapban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) azt javasolta, hogy hozzanak létre demilitarizált övezetet az oroszok által elfoglalt nukleáris létesítmény körül, miután Oroszország és Ukrajna egymást vádolta a telephelyet ért támadásokért, amelyek épületeket rongáltak meg és az elektromos vezetékek szakadását okozták.

A NAÜ határozatban szólította fel Oroszországot, hogy hagyják el a zaporizzsjai atomerőművet, egyben felszólították az orosz hadsereget és a Roszatom orosz atomenergetikai konszernt, hogy haladéktalanul hagyjanak fel minden tevékenységükkel az atomerőmű területén, és adják át a létesítmény ellenőrzését az ukrán hatóságoknak. Az erőmű helyzetéről részletesen legutóbb ebben a cikkben írtunk.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!