A balti államok támogatják Ukrajna gyorsított NATO-csatlakozását

2022. október 1. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

A balti EU- és NATO-államok, Észtország, Lettország és Litvánia támogatják Ukrajna gyorsított NATO-csatlakozási eljárását. „Ukrajna balti barátai teljes mértékben támogatják Ukrajna mielőbbi felvételét a NATO-ba” – írta Urmas Reinsalu észt, Rinkēvičs lett és Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter azonos szavakkal a Twitteren. „Ukrajna inspiráló bátorsága csak erősítheti szövetségünket” – tették hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken jelentette be, hogy gyorsított NATO-csatlakozási kérelmet kíván benyújtani. Ugyanakkor a német kormány és az Egyesült Államok vonakodott ettől.

Annalena Baerbock német külügyminiszter visszafogottan nyilatkozott Ukrajna NATO-kérelméről. „Továbbra is támogatjuk Ukrajnát az önvédelemhez való jogában, nehézfegyverekkel is, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy más országok, a NATO ne legyen belerángatva ebbe a háborúba” – válaszolta péntek este az ARD Brennpunkt című műsorában, amikor az ukrán NATO-kérelemmel kapcsolatos álláspontjáról kérdezték.

Általában a csatlakozás előfeltétele, hogy a jelölt nem vehet részt nemzetközi konfliktusokban és határvitákban.

(Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!