Ukrajna beadta a NATO-csatlakozási kérelmét

2022. szeptember 30. – 16:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna hivatalosan is beadta kérelmét a NATO-hoz való csatlakozásra – közölte Volodimir Zelenszkij, az ország elnöke a Guardian beszámolója szerint.

A kérelem benyújtása azután történt, hogy péntek délután Oroszország annektálta Ukrajna négy, általa korábban elfoglalt megyéjét. A szakadár „Donyecki Népköztársaságban” a „Luhanszki Népköztársaságben”, valamint Herszon és Zaporizzsja megyékben az elcsatolást megelőzően az orosz katonai-politikai közigazgatás szervezésében „népszavazásokat” tartottak a területek hovatartozásáról, ezek legitimitását a nemzetközi közösségből lényegében senki nem ismeri el.

Zelenszkij a NATO-csatlakozási kérelmet Ruszlan Sztefancsuk parlamenti elnökkel és Denisz Smjjal miniszterelnökkel együtt írta alá – számolt be a CNN.

„Az euroatlanti közösség értékei itt, Ukrajnában nyertek igazi életerőt” – mondta Zelenszkij az alkalomra előre felvett videoüzenetben. „A szabadságért küzdő nemzet erejét, és azoknak a nemzeteknek az erejét, amelyek segítenek ebben a harcban”. Szerinte Ukrajna „de facto” Ukrajna már a NATO felé vezető útjának végére ért. „Ma Ukrajna arra pályázik, hogy de jure is csatlakozzon. Egy olyan eljárás keretében, amely összhangban van az egész közösségünk védelmének jelentőségével, egy gyorsított eljárás keretében” – mondta. Zelenszkij közölte, hogy megérti, hogy a csatlakozáshoz a NATO-tagok konszenzusára van szükség.

„És ezért, amíg ez megtörténik, felajánljuk, hogy az Ukrajnának és egész Európának nyújtott biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatainkat a Kijevi Biztonsági Paktummal összhangban, amelyet kidolgoztunk és bemutattunk partnereinknek, megvalósítjuk”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!