II. Erzsébet királynő halálát az öregkor okozta

2022. szeptember 29. – 16:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A királynő halotti bizonyítványa szerint a 96 éves uralkodó halálát az „öregkor” okozta. A hivatalos papírt csütörtökön tették közzé, II. Erzsébet lányának, Anna hercegnőnek az aláírása szerepel rajta – írja a BBC.

A brit királynő szeptember 8-án, helyi idő szerint délután 15:10-kor (magyar idő szerint 16:10-kor) halt meg a skóciai Balmoralban, halálát azonban csak jóval később, helyi idő szerint este fél hétkor (magyar idő szerint 19:30-kor) jelentette be a palota.

A palota közleményében azt írta, a királynő „békésen hunyt el”.

A Buckingham-palota szeptember 8-án délelőtt jelentette be, hogy II. Erzsébet orvosi felügyelet alatt van skóciai birtokán, a Balmorali kastélyban, mert orvosai aggódtak az egészségéért. A bejelentés után odautazott Károly herceg és Kamilla hercegné, valamint a királynő másik három gyermeke, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd wessexi gróf, illetve unokája Vilmos herceg is. A királynő két nappal korábban a hagyományokkal szakítva nem Londonban, hanem a Balmorali kastélyban nevezte ki az új brit miniszterelnököt, Liz Trusst. A kormányfőt csütörtökön helyi idő szerint fél ötkor, az elsők között értesítették a királynő haláláról.

II. Erzsébet volt a leghosszabb ideig trónon lévő brit uralkodó, és az egyedüli, aki platinajubileumot ünnepelhetett, miközben uralkodása generációkon és a világot teljesen megváltoztató eseményeken ívelt át.

II. Erzsébet halála után legidősebb fia, Károly III. Károly néven lett az új brit uralkodó, Vilmos herceg pedig a trónörökös.

A királynő ünnepélyes temetését szeptember 19-én tartották Londonban, a Telexen élőben közvetítettük az eseményt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!