Az Európa Tanács emberi jogi biztosa a magyar abortuszszabály módosítását bírálta

2022. szeptember 28. – 18:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nehezíti az abortusszal kapcsolatos ellátás igénybevételét az a magyarországi miniszteri rendelet, amely előírja a terhes nők számára, hogy ultrahang-vizsgálatot hallgassanak meg – jelentette ki Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán, az abortusz nemzetközi napján.

„Az, hogy Magyarország a közelmúltban miniszteri rendeletet fogadott el, amely előírja a terhes nők számára, hogy a terhességmegszakítás előtt ultrahang-vizsgálatot hallgassanak meg, tovább nehezíti az abortusszal kapcsolatos ellátás igénybevételét.”

A kormány szeptember közepén módosította az abortuszra vonatkozó szabályokat, ennek értelmében ezentúl a terhességmegszakításra jelentkező nőknek igazolniuk kell, hogy „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta” nekik az orvosuk. Ez valószínűleg a magzat szívműködése, amit a szív pulzációja és a szívhang igazol, de nem egyértelmű, hogyan kell értelmezni a rendeletet.

Az emberi jogi biztos szerint egyes európai országok olyan lépéseket tettek, amelyek visszavetik a szexuális és reproduktív egészséghez fűződő jogok terén elért eredményeket, miközben a biztonságos terhességmegszakítás terén elért fejlődés visszafordítása ellentétes a tagállamok vállalt kötelezettségével. Magyarországon kívül még Lengyelországot hozta fel példának.

Dunja Mijatović közleményében felszólította az Európa Tanács tagállamait, hogy biztosítsák az abortusz lehetőségét azzal, hogy jogszabályaikat összhangba hozzák az emberi jogi normákkal, és figyelembe veszik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) abortuszellátásra vonatkozó iránymutatását.

A Magyar Orvosi Kamara nemrég társadalmi egyeztetést kezdeményezett az abortuszszabály módosításáról, szerdára pedig tüntetés szerveződött a rendelet miatt, amiről a Telexen is beszámoltunk.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!