Társadalmi egyeztetést indít az abortuszszabály-módosításról a Magyar Orvosi Kamara

2022. szeptember 26. – 22:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Társadalmi egyeztetést indít a friss abortuszszabály-módosításról a Magyar Orvosi Kamara (MOK), mert szerintük erről a társadalom nem tudott beszélni, vitázni, pedig ez egy komplex és érzékeny téma, mondta a kamara alelnöke az ATV-nek.

Lénárd Rita szerint a MOK egy olyan rendezvényt szervez, ahol minden szakterület és érintett egy-egy képviselőjét meghívják egy rövid felszólalásra, de helyről és időpontról még nem tudni.

A Belügyminisztérium új rendelete szerint szeptember 15-től szigorítanak az abortusz szabályain, eszerint a terhességmegszakításra jelentkező nőknek igazolniuk kell, hogy „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta” nekik az orvosuk. Ez valószínűleg a magzat szívműködése, amit a szív pulzációja és a szívhang igazol.

A MOK a rendelet kihirdetése után minderre még úgy reagált, „a művi terhességmegszakítással kapcsolatos új szabályozás nem ellentétes a MOK érvényes etikai kódexével és annak alapelvével, mert orvosként célunk minden emberi élet védelme”. De azt hozzátették, sajnálják, hogy „az új szabály megjelenését társadalmi vita, szakmai egyeztetés ezúttal sem előzte meg”. Az új rendeletről és a felmerülő kérdésekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!