Az oroszok szerint két szavazóhelyiséget el kellett költöztetniük a fenyegetések miatt

2022. szeptember 27. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Két szavazóhelyiséget el kellett költöztetni eredeti helyéről Luhanszk régióban, mert az Ukrajnától való elszakadást ellenző helyiek részéről állandó fenyegetéseknek vannak kitéve az álnépszavazás lebonyolításában résztvevők, állítja az orosz hírügynökség, a TASZSZ.

A ma záruló szavazásokat az ukrán hatóságok csak propaganda show-ként emlegetik. Starobilsk kerületben történtek azok az atrocitások, amelyekről az Luhanszki Népköztársaság választási bizottságának vezetője elmondta, hogy bár a szavazóhelyiségek felgyújtásával kapcsolatos fenyegetéseket kaptak, a történtek ellenére minden szavazatot érvényesnek tekintenek, és a munka folyatódik.

Konsztantin Ivacsenkó Mariupol oroszország által támogatott ügyvivő polgármestere fegyveres kísérettel látogatott meg egy szavazóhelyiséget – Fotó: Stringer / AFP
Konsztantin Ivacsenkó Mariupol oroszország által támogatott ügyvivő polgármestere fegyveres kísérettel látogatott meg egy szavazóhelyiséget – Fotó: Stringer / AFP

A fennakadásokat leplezésére szolgálhat az a szovjet időket idéző hétperces propagandavideó, amelyet az orosz védelmi minisztérium posztolt a négy megszállt ukrán régióban zajló népszavazásokról. A felvételeken megszólal egy férfi, aki szerint „a Szovjetunió megszűnését követően sokat romlottak a helyi viszonyok”. A videót készítő minisztérium közleménye pedig kitér arra, hogy a teljes Donbasz régió lakosai által Oroszországban leadott szavazatokat érvényesnek fogják tekinteni.

A népszavazások kihirdetéséről itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!