A „népszavazás” előzetes eredménye szerint mindenhol csaknem 100 százalékos többségben az Ukrajnától való elszakadás

2022. szeptember 27. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz közmédiában megjelentek a négy megszállt ukrán megye annexiójáról (azaz Oroszországhoz való csatolásáról) tartott „népszavazás” előzetes eredményei, melyek a beérkezett szavazatok ötödének megszámlálása a következőképp állnak:

  • Herszonban 97 százalék az Oroszországhoz való csatlakozás támogatóinak aránya,
  • Zaporizzsjában 98 százalék,
  • Donyeckben 98 százalék,
  • és Luhanszkban is 98 százalék.

Az érintett területeken – melyek még csak nem is állnak teljes mértékben orosz fennhatóság alatt – pénteken kezdődött meg a népszavazásnak nevezett eljárás, mely természetesen semmilyen tekintetben nem felelt meg a népszavazásokkal kapcsolatos legelemibb követelményeknek sem. Nem volt például lehetőség arra, hogy az Ukrajnától való elszakadást ellenzők is kampányt folytassanak, sőt, kampányidőszak sem volt. A szabályok végig ködösek voltak, az infrastruktúra hiányos, a szavazók egy részét orosz katonák és milicisták hajtották az urnákhoz.

Oroszország egyébként 2014-ben a mostanihoz nagyon hasonló kamunépszavazásra hivatkozva csatolta magához a Krím-félszigetet. Akkor a hivatalos eredmény szerint a helyiek – akiknek csaknem 60 százaléka már a 2001-es népszámláláson is orosznak vallotta magát – 96,7 százaléka voksolt az Ukrajnától való elszakadásra. Azonban később kiszivárgott, hogy a részvételi arány 30 százalék körül mozgott, és a szavazók alig több mint fele támogatta az annexiót.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!