11 millió forintnyi rubel egy repülőjegyért: nem csak autóval menekülnek a hadköteles oroszok a sorozás elől

2022. szeptember 27. – 14:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Esetenként az akár több mint tízmillió forintnak megfelelő jegyárakat is vállalják a leggazdagabb oroszok, akik nem autóval, hanem repülővel hagynák el az országot. A magánlégitársaságok irodáiban azt követően kezdődött roham, hogy Vlagyimir Putyin elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el az Ukrajnában zajló háború katonai utánpótlásának megerősítésére. Putyin bejelentéséről itt írtunk bővebben, a mozgósítás első napjairól pedig itt olvashat részletesen.

A Guardian cikke szerint a jelentkezők többsége a vízummentes beutazást lehetővé tevő Törökországba, Örményországba, illetve Azerbajdzsánba menne, de népszerű úti cél Dubaj is. A brit napilap emlékeztet arra a korábbi tanulmányra, amely szerint a háború miatt Oroszország akár a legalább egymillió dollárnyi vagyonnal rendelkező állampolgárainak tizenöt százalékát is elveszítheti.

Kazahsztán szintén nem korlátozza az Oroszországból érkező utasforgalmat, sőt, az AFP közlése szerint Kassym-Jomart Tokayev miniszterelnök emlékeztetett, hogy az érkezők többsége kétségbeejtő helyzetben van, és a közép-ázsiai országnak kötelessége gondoskodni a biztonságukról.

Oroszországban attól tartanak, hogy a tömeges kiutazások miatt hamarosan megtiltják, hogy a hadköteles férfiak átlépjék a határt, és bár egyelőre nem született ilyen döntés a Kremlben, emberjogi szervezetek az érintett korosztályt sújtó, szórványos kiutazási korlátozásokról számoltak be.

Putyin bejelentése után néhány nappal Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő fiát is megtréfálták, amikor egy Navalnij-párti Youtube-csatorna műsorvezetője elhitette vele, hogy másnap reggel meg kell jelennie a sorozáson. Nyikolaj Peszkov nemmel válaszolt a megrendezett telefonhívás során magát katonai komisszárnak kiadó műsorvezetőnek, és hozzátette, magasabb szinten fogja rendezni a kérdést.

Szakértők szerint eddig több mint 250 ezren döntöttek a távozás mellett, többségük autóba zsúfolódva menekül a sorozások elől. A Guardian összeállításában megszólaltatott magángép-üzemeltető cég vezetője szerint nem csupán a nagyobb repülők üléseire akad sokszoros kereslet, de a nyolcszemélyes magángépek iránt is rengetegen érdeklődnek. Egy ilyen repülő bérleti díja most átszámítva akár 40-60 millió forintnak megfelelő összeg is lehet, de a legolcsóbb, Jerevánba tartó járatra szóló jegy ára is megközelítette az 1,5 millió forintnak megfelelő összeget.

A cikkben megszólaltatott szakember szerint a korábban napi 50 megkeresés helyett most ötezren kérnek ajánlatot a repülőutakra, és bár a cég próbált nagyobb gépeket bérelni, hogy így csökkentse az árakat, nem tud mindenkinek helyet biztosítani.

Amint arról korábban a Telexen is olvashattak, Oroszország vízummentes belépést kínáló szomszédainak határain jelentősen emelkedett a határforgalom a múlt héten bejelentett mozgósítás kezdete óta. Az orosz–grúz határon jelenleg ötezer autó várakozik, Kazahsztánba pedig 98 ezren léptek be szeptember 21. óta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!