45 milliárd eurós csomaggal fékeznék meg a franciák a rezsidrágulást

2022. szeptember 26. – 20:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

45 milliárd eurós csomaggal segítené ki a francia családokat és vállalkozásokat a párizsi kormány, írja a Guardian. Bruno Le Maire gazdasági miniszter hétfőn mutatta be a programját, amivel a háború bizonytalanságai ellenére leküzdenék az inflációt, és korlátoznák az energiaárak emelkedését.

Míg idén 4 százalékban korlátozták az energiaszámlák emelkedési szintjét, jövőre is legfeljebb 15 százalékkal növelhetik a szolgáltatók az áraikat a minisztérium tervei alapján. A különbözetet az állam téríti meg az energiavállalatok felé, azonban jövőre különadókat is kivet rájuk, amivel az állam várakozásai szerint csak 12 milliárd euróba kerül majd a számlák kompenzálása.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a hétfői sajtótájékoztatón – Fotó: Benoit Tessier / Reuters
Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a hétfői sajtótájékoztatón – Fotó: Benoit Tessier / Reuters

Ezenkívül a 45 milliárd eurós (azaz hétfői árfolyamon 18,4 ezer milliárd forintos) csomag része lenne egy 3 milliárdos keret azon cégek kisegítésére, akiket így is megszorongat az energia ára; a jövedelemadó-sávokat pedig 5 százalékkal emelik meg, hogy így védjék meg a háztartásokat az inflációtól. Megemelnék a tanári fizetéseket is, 10 ezer új álláshelyet hoznának létre a közszférában – köztük 2 ezer új tanári állást –, valamint 6000 otthonban biztosítanának lakhatást menekülteknek és menedékkérőknek.

Le Maire szerint a következő hónapokban 6 százalék körül maradhat az infláció mértéke Franciaországban, ami aztán jövőre 4 százalékra is csökkenhet. Szakértők szerint azonban az idei 2,7 százalékos növekedés is 1 százalékra zsugorodhat.

A kormánynak pedig azzal sem lesz egyszerű dolga, hogy többséget találjon az elképzeléseihez: a nyári parlamenti választáson Emmanuel Macron francia elnök pártja elveszítette a többségét, így szüksége lesz vagy a jobb- vagy a baloldali ellenzék egy részének támogatására.

A hónap elején egyébként Németország is hasonló nagyságrendű, 65 milliárd eurós csomagot jelentett be az energiaválság megfékezésére, erről bővebben itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!