Irán számonkérte az Egyesült Királyság és Norvégia nagykövetét

2022. szeptember 25. – 14:12

frissítve

Irán számonkérte az Egyesült Királyság és Norvégia nagykövetét
Egy tüntető levágja a haját az iráni Mahsa Amini halálát követő tüntetésen a ciprusi Nicosiában 2022. szeptember 25-én – Fotó: Yiannis Kourtoglou / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Bekérették a teheráni külügyminisztériumba az Egyesült Királyság és Norvégia nagykövetét, az iráni kormány azt kérte rajtuk számon, hogy miért ilyen elítélőek velük szemben, írja az MTI az ISNA iráni hírügynökségre hivatkozva.

A brit nagykövetnek azt vetették fel, hogy a londoni székhelyű, fárszi nyelvű sajtóorgánumok „ellenséges jellegűek” az iráni vezetéssel szemben. A norvég külképviselet vezetőjétől pedig az oslói parlament elnökének Irán belügyeibe „beavatkozó hozzáállása” miatt vártak magyarázatot.

Ebrahim Raiszi iráni elnök szombaton arra szólította fel a hatóságokat, hogy határozottan lépjenek fel az országon végig söprő tiltakozáshullámmal szemben. Az állami média szerint Raiszi világossá tette, hogy különbséget kell tenni a tiltakozás, valamint a közrend és a közbiztonság megzavarása között, az eseményeket pedig zavargásnak minősítette.

Iránban egy héttel ezelőtt kezdődtek meg a tüntetések, miután az erkölcsrendészet őrizetbe vett egy 22 éves kurd nőt a szigorú öltözködési szabályok megsértése miatt. Mahsza Amini állítólag megszegte a fejkendő nyilvános viselését előíró, 1979 óta érvényben lévő törvényt, ezért egy erkölcsrendészeti egység intézkedés alá vonta és bevitte az őrsre. Családjának azt mondták, hogy egy „átnevelő foglalkozás” után szabadon engedik a rendőrségről, de erre már nem került sor, néhány nappal később ugyanis a lány meghalt. A rendőrség azt állítja, szívrohamot kapott, ezért kellett kórházba szállítani, szemtanúk azonban arról számoltak be, hogy őrizetbe vétele után összeverték egy rabszállító kocsiban, ekkor szenvedhetett súlyos fejsérülést.

Az országban ezután tiltakozáshullám kezdődött, csütörtökön már tizenegyen haltak meg a zavargásokban. Az iráni elnök arról beszélt, hogy ki kell vizsgálni az erkölcsrendőrségen meghalt fiatal lány esetét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől