Iráni elnök: Ki kell vizsgálni az erkölcsrendőrségen meghalt lány esetét

2022. szeptember 23. – 15:08

frissítve

Iráni elnök: Ki kell vizsgálni az erkölcsrendőrségen meghalt lány esetét
Ebrahim Raiszi beszél a New York-i sajtótájékoztatóján – Fotó: Ed Jones / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ebrahim Raiszi iráni elnök szerint „mindenképpen ki kell vizsgálni” a rendőrségi letartóztatás közben elhunyt Mahsza Amini halálának körülményeit – írja a Guardian. Az elnök a New York-i sajtótájékoztatóján azt is hozzátette: az első adandó alkalommal megkereste a lány családját, és biztosította őket arról, hogy a halálesetet megfelelően ki fogják vizsgálni.

A kurd származású, 22 éves Mahsza Amini néhány nappal ezelőtt családjával látogatott Irán fővárosába, Teheránba, ahol az erkölcsrendőrség letartóztatta, amiért szerintük nem viselte megfelelően fejkendőjét. Szemtanúk szerint a lányt a letartóztatás után az erkölcsrendőrök agyba-főbe verték, fejét pedig az egyik rendőrségi autónak is többször nekiütötték. A fiatal nő itt kómába esett, majd néhány napon belül meg is halt.

Az iráni hatóságok szerint Amini szívrohamba vagy agyvérzésbe halhatott meg, a lány környezete szerint azonban világos, hogy a halált fejsérülés okozta. A Guardian szerint a rendőrség egyre nagyobb nyomást helyez a családra, hogy a hivatalos verziót erősítsék meg, néhány napja Amini 17 éves unokaöccsét is letartóztatták, amikor egy hírügynökségnek akart nyilatkozni a lány haláláról.

Tüntetés Mahsza Amini halála miatt Teheránban – Fotó: AFP
Tüntetés Mahsza Amini halála miatt Teheránban – Fotó: AFP

Amini temetésén a résztvevők azt kiabálták: „halál a diktátorra!”, ezzel együtt pedig tüntetések kezdődtek az egész iszlám köztársaságban. A tüntetők és a hatóságok összecsapásaiban többen meghaltak (a legutóbbi hírek szerint legalább 36-an), a rendőrség állítólag több helyen a tömegbe lőtt, míg más források szerint többen késelések áldozatai lettek.

Az eset nyomán több helyen kifejezetten nők kezdtek el tüntetni, akik tiltakozásuk jeléül nyilvánosan levágták hajukat és elégették fejkendőiket. A tüntetések megfékezése érdekében Irán több részén korlátozták vagy teljesen lekapcsolták az internet-hozzáférést, a tiltakozók ezzel együtt több rendőrőrsöt felgyújtottak. Egy kurd emberi jogi csoport szerint már több mint 500 embert letartóztattak, köztük emberi jogi aktivistákat és újságírókat is.

Irán egy gyorsan fejlődő és nyugatosodó ország volt a 20. század közepén, 1979-ben azonban egy forradalom után síita szélsőségesek vették át az állam vezetését, és egyházi diktatúrát hoztak létre az országban. Az iráni nőknek azóta kötelező fejkendőt viselniük nyilvános helyeken, amit az utóbbi időben egyre többen nem tartottak be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!