Iráni gyártmányú drónok támadták meg Odesszát éjszaka

2022. szeptember 25. – 13:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna vasárnap közölte, hogy a déli Odessza kikötővárost iráni gyártmányú drónok támadták meg éjszaka, két nappal azután, hogy egy ilyen fegyverrel végrehajtott orosz támadás két civilt ölt meg, írja az AFP a Twitteren.

„Odesszát ismét ellenséges kamikaze drónok támadták, az ellenség háromszor találta el a város központjában lévő közigazgatási épületet”

– közölte az ukrán hadsereg déli hadműveleti parancsnoksága.

Szerintük egy drónt lelőttek az ukrán légvédelmi erők, áldozatokról nincs hír.

Azt később az AFP-nek az ukrán déli parancsnokság erősítette meg, hogy a támadást iráni gyártmányú drónokkal követték el.

A csapások két nappal azután történtek, hogy pénteken Odesszában két civil meghalt egy iráni gyártmányú drónnal végrehajtott orosz támadásban. Az ukrán fegyveres erők szerint aznap négy iráni gyártmányú drónt lőttek le az ország déli részén. Kijev később közölte, hogy úgy döntött, csökkenti Irán diplomáciai jelenlétét Ukrajnában, mert Irán drónokat szállít Oroszországnak.

A külügyminisztérium egyik tisztviselője az AFP-nek azt mondta, hogy a lépés a kiutasítással ér fel, mivel a nagykövet nem tartózkodik Ukrajnában, ezért nem lehet kiutasítani.

„Irán lépései államunk szuverenitása és területi integritása, valamint az ukrán állampolgárok élete és egészsége ellen irányulnak”

– mondta pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szóvivője.

Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország százával rendelt drónokat Irántól, de állítólag nincsenek velük megelégedve.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!